Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Interesują mnie opinie osób które miały okazję testować te dwa modele, cayenne mam na myśli nie najnowszy model ale ten starszy po liftingu (zdaje się 2007 r. w górę). Proszę mnie też nie odsyłać do porównań w internecie bo nie interesują mnie artykuły w stylu:

Porsche: BMW:

hp-290 hp-275

0-100km/h-6,5 0-100km/h-6,9 itd.

Proszę o konkretne opinie o zawodności, spalaniu, eksploatacj no i oczywiście ogólnego wrażenia. :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cayenne to Volkswagen Tuareg( tuareg ma przynajmiej kolorowy wyświetlacz)

NIE DA SIĘ PORÓWNYWAĆ BMW X5 i CAYENNA za duża przepaść technologiczna.

Cayenne jest ubogim krewnym VW Tuarega i nic tego nie zmieni, jest wprawdzie droższy ale przez to że ma nazwę porshe nic poza tym. Parametry jazdy i terenowe tuareg bije na głowę.

BMW X5 jest klasą samą w sobie i Cayenne pod każdym wzgledem ustepuje ( rozstaw osi, prowadzenie wyczucie drogi, komfort, spalanie, wyposażenie, Nie wspomnę o terenie)

Opublikowano

Cayenne jest ubogim krewnym VW Tuarega i nic tego nie zmieni, jest wprawdzie droższy ale przez to że ma nazwę porshe nic poza tym. Parametry jazdy i terenowe tuareg bije na głowę.

BMW X5 jest klasą samą w sobie i Cayenne pod każdym wzgledem ustepuje ( rozstaw osi, prowadzenie wyczucie drogi, komfort, spalanie, wyposażenie, Nie wspomnę o terenie)

Twierdzisz że cayenne ma czarno-biały ekran :?: To chyba w Wietnamskiej wersji bo w europejskiej ma kolorowy i wyobraź sobie że nawet dotykowy :lol: Polecam tobie ten artykuł http://www.auto-swiat.pl/1-superterenowki-z-turbodopalaczem-bmw-x5-m-kontra-porsche-cayenne-turbo/1

(*pozdrawiam*)
Opublikowano

Twierdzisz że cayenne ma czarno-biały ekran :?: To chyba w Wietnamskiej wersji bo w europejskiej ma kolorowy i wyobraź sobie że nawet dotykowy :lol: Polecam tobie ten artykuł http://www.auto-swiat.pl/1-superterenowki-z-turbodopalaczem-bmw-x5-m-kontra-porsche-cayenne-turbo/1

Cayenne z 2007 roku ma miedzy zegarami taki sam wyswietlacz czerwony jaki jest w Passacie, golfie itd.natomiast na konsoli środkowej jest w zależności od wersji i rodzaju nawigacji.

Dopiero w aucie po liftingu wprowadzono miedzy zegarami wyświetlacz kolorowy i też nie jest w wersji podstawowej.

Opublikowano

Chyba nie serwisowałeś Cayenna.

Ceny w serwisach dwa - trzy razy takie jak za X5.

Cayenne na podzespoły z VW przełączniki. wyświetlacze, przyciski. Unifikacja i ciecie kosztów.

Opublikowano

... co do cen serwisu potwierdzam.

Znajomy ma Cayenne (nie turbo), "lekki serwis"- wymiana tarcz, klocków olej i takie duperelki... 8.000 zł. :)

W.

Opublikowano
Ale tu nie mówimy o cenach serwisów okresowych bo jak ktoś się decyduje na Cayenna i robi mu różnicę 8 czy 4 tysie za serwis to znaczy że nie powinien inwestować w taki samochód. Dacia za serwis bierze 300 zł więc to raczej nie argument... Porsche to jedne z najbardziej niezawodnych jeśli nie najbardziej niezawodne auto na świecie czy się to komuś podoba czy nie. Tego niestety nie można powiedzieć o BMW, przynajmniej całe to forum o tym świadczy a konotacje Cayenna z VW... Tak się składa że miałem przyjemność jechać i Cayennem i Touaregiem co prawda jako pasażer ale naprawdę to dwa różne światy..
Opublikowano
Ale tu nie mówimy o cenach serwisów okresowych bo jak ktoś się decyduje na Cayenna i robi mu różnicę 8 czy 4 tysie za serwis to znaczy że nie powinien inwestować w taki samochód. Dacia za serwis bierze 300 zł więc to raczej nie argument... Porsche to jedne z najbardziej niezawodnych jeśli nie najbardziej niezawodne auto na świecie czy się to komuś podoba czy nie. Tego niestety nie można powiedzieć o BMW, przynajmniej całe to forum o tym świadczy a konotacje Cayenna z VW... Tak się składa że miałem przyjemność jechać i Cayennem i Touaregiem co prawda jako pasażer ale naprawdę to dwa różne światy..

Oczywiscie że dwa różne światy. Cayenne jest bardziej elegancki i nastawiony na sport.

Nie zgodzę się co do awaryjności. W niemieckich statystykach wypada bardzo źle. Potwierdzam to również od znajomych. Czasy niezawodności porshe dawno mineły. Ja nie pisałem o obowiązkowych przeglądach. Ceny części zamiennych nie odpowiadają ich wartości. Żadną sztuką jest zostawianie pieniędzy w serwisie. Co do konotacji to nie masz na to wpływu oba auta mają te same podzespoły i układy.

Porshe już dawno straciło swoją duszę. Obecnie to Volkswagen z krwi i kości.

Opublikowano
(*pozdrawiam*)
Opublikowano

Cayenne z 2007 roku ma miedzy zegarami taki sam wyswietlacz czerwony jaki jest w Passacie, golfie itd.natomiast na konsoli środkowej jest w zależności od wersji i rodzaju nawigacji.

Dopiero w aucie po liftingu wprowadzono miedzy zegarami wyświetlacz kolorowy i też nie jest w wersji podstawowej.

To o czym pisałem podzespoły z Volkswagena

Opublikowano
A ja z racji tego, że szukam Suva odwiedziłem tez forum porsche i powiem szczerze, że wcale nie ma opinii właścicieli żeby to było auto bezawaryjne....
Opublikowano
Porsche wspólpracuje z VW od 50 lat i jak do tej pory nikt nie narzekał na współprace,model 356(zresztą kultowy)był na bazie podzespołów "garbusa".Jeżeli komus podoba sie porsche i cena mu odpowiada no to w czym problem,nie sadze że w wyswietlaczu z passata.Ja osobiscie przy wyborze SUVa kupował bym X5 chociaż jest najbardziej awaryjne z wymienionej trójki to jednak marka mi odpowiada itd Tak samo sa fani porsche którzy kupuja porsche z tej samej przyczyny co my BMW.
(*pozdrawiam*)