Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich maniaków BMW . Po 8 latach jeżdżenia ( niezawodnymi japońcami ) przyszedł czas i na mnie :) , stałem się posiadaczem BMW E36 316 96r w sedanie.

Problem mój polega w podświetleniu zegarów , otóż :

nie mam podświetlenia na zegarach , na włączniku swiateł , na trzech pokretłach od dmuchawy i nie działą mi bzyczek od świateł jak otworze dzwi przy zapalonych światłach , po prostu wczoraj wchodze do auta wieczorem a tu nic sie nie pali .

Działaja wszystkie światła zewnetrzne (postojówki,mijania) , pali sie "żydek" ,kontrolki , stan km , lampki na podsufitce , bezpieczniki dobre .

Nie wierze że spaliły się wszystkie żarówki odrazu .

Co o tym myślicie ? Ja stawiam na włącznik lub sciemniacz oswietlenia .

Pytanie do Was , jak wyjąć (czy można wogóle) sam regulator oswietlenia i włącznik świateł bez odkrecania licznika i innych takich rzeczy ? Czy można wysunąć poprostu je do siebie podważając czymś ? Czy tak nie da rady ?

Jak da rade to jak to zrobić ?

• 11 lat później...
Opublikowano
Witam , mój problem zaczął się od grzebania przy lampce i przewodach od gniazdka zapalniczki i po jakimś czasie światła a mianowicie podświetlenie zegarów i innych rzeczy zgasły , podmieniając u kolegi drugi potencjometr niestety było to samo , dzisiaj niedawno postanowiłem wyjąć swój potencjometr ponownie i rozkręcić na czynniki pierwsze , zdejmujemy aluminiowa osłonkę , potem podważamy pomału płytkę , później wyciągamy białą kostkę która porusza się ruchem przód tył pociągając za metalowy trzpień przełącznika , po wyciągnięciu białej kostki , wyciągamy metalowy trzpień a na końcu też białą kostkę i rozpoławiamy element na pół ,, w moim przypadku przepalona była sprężynka na samym początku więc skręciłem sprężynkę przesuwając drucik na drucik owijając go , po złożeniu zegary oraz pozostałe lampki świecą , pozdrawiam