Skocz do zawartości

325ci-wariujace lampy(xenony,przeciwmgielne)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich ponownie,mam taki problem otoz,ostatnio zaczely mi gasnac xenony podczas jazdy,czasami prawy gasnie a czasami lewy,raz jak mialem przeciw mgielne zapalone,to prawy zgasl.jak zapalam samochod to niemam zadnych problemow,tylko podczas jazdy to sie dzieje,sprawdzalem czy kontakty siedza luzno,wszystko gra,dodam jeszcze ze jak przekrece przelacznik na 0 a potem na 1 to sie wlanczaja,zarniki sa nowe philipsa ultra blue,2 miesiace temu wymieniane,szukalem odpowiedzi na forum ale ktos kto mial ten problem wczesniej napisal mi ze zarniki do wymiany ,wiec wracam do punktu wyjscia,czy ktos to rozwiazal bo widzialem ze troche ludzi mialo z tym problemu. :cry2:
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
Opublikowano

pomiedzy przetwornica a zarnikiem jest gdzies wbudowany zaplonnik do zarnika( prawdopodobnie wewnątrz lampy) one bardzo czesto siadaja i własnie wtedy przygasaja xenony

to cos jak starter w swietlówce bez tego ani rusz

dodam tylko ze jezdżąc na uszkodzonym zuzywaja sie lampy 10razy szybciej

Opublikowano
mam jeszcze takie pytanie ,bo mam schematy instalacji elektrycznych,i obu przypadkach jak i w przeciwmglowych jak i mijania wszystko konczy sie na tzw. sterowniku glownego wylacznika swiatel,czy to jest to w kabinie gdzie sie swiatla wlacza?ten przelacznik czy to jest jakis modyl albo cos w tym stylu jakies leketryczne popapranstwo ,i czy jezeli to ten wylacznik by sie spapral to czy nie powinno byc tak ze cala lewa strona albo cala prawa strona powinna padnac a nie tylko przod,troche daje do zastanowienia co nie?
Opublikowano

wiesz proponuje zacząc od rzeczy najtanszej a skonczyc na sterowniku

najlepiej umów sie z kolega w bmw i przełóz sterownik swiateł byle tez miał xenony

nie jedz z błachostką do serwisu bo diagnostyka bedzie kosztowac cie wiecej jak czesc i robocizna

na poczatek wyeliminuj zarniki( zamien miejscami i popatrz czy ten sam przygasa) potem przekładka sterownika a na koncu chyba sam starter niestety nie wiem jak mozna sprawdzic czy jest dobry czy uszkodzony domowymi sposobami pewnie bez jakiegos testera ani rusz

Opublikowano

Witam, miałem dokładnie to samo, takie same objawy tyle że działo się to tylko z jedną lampą. Przyczyną u mnie był jakiś odlutowany przewód w lampie nie wiem który bo ja wymontowałem lampę i zaniosłem koledze, on robił a my sączyliśmy browary i ......................

Przylutował kabelek i po problemie.

Opublikowano
nyguss,chyba nie doczytales mojego postu do konca,bo napisalem ze nawet mi raz przeciw mgielny padl,i ze raz lewy a raz prawy gasnie wiec nie widze potrzeby zamieniania zarnikow,a co do serwisu to sie nawet nie wybieralem :mrgreen: ,janekpol dzieki za podpowiedz, moze jakis kabel jest poluzowany ale gdzie,niechce mi sie wiezyc ze w lampach bo jak w lampach to i w przeciwmgielnym???
Opublikowano
nyguss o jakiej przekladce sterownika mowisz?? o wlaczniku swiatel???
Opublikowano

fakt nie doczytałem z tym przeciwmgielnym:(

moduł swiateł to włacznik razem ze sciemniaczami ale czy to jest przyczyna ciezko sprawdzic

nie gwarantuje ze przekładając i innego auta zadziala prawidlowo bo to elektryka do kazdego auta programowana(ze sciemniaczem i bez,xenon i zwykłe)

podejrzewam ze moze to byc tez gdzieś zanik masy na przewodach skoro na chwile gasną swiatla( zorientuj sie czy tylko to co piszesz czy tez tył auta gasnie w tym momencie?

widze ze kumasz troche mechaniki i elektryki wiec postaraj sie wyjać moduł i poczyscic styki na wlaczniku( wiesz wilgoc zimą zasniedziały styk i problemy z przewodzeniem sie robią)

nie mam pewnosci ale prawdopodobnie procz modułu światła ida przez przekaznik ale to musial bym zobaczyc u siebie tyle ze troche zimno nawet w garazu na experymenty :(

Opublikowano
dobra w wekend spruboje wszystko sprawdzic od kabli poprzez przekazniki do modulu jak cos to sie odezwe,na forum wyczytalem ze styki w module czasami sie poluzowuja ,wiec moze to to,a jeszcze mam jedno pytanie bo w zderzaku przy prawym kole od spodu mam jakis czujnik czu cos takie okragle gowienko ,wie moze ktos do czego to jest,nie wyglada na czujnik od poduszek i wogule jest tak umiejscowiony jakby mial cos mierzyc,czy to jest do regulacji poziomowania czy moze poiprostu czujnik temperatury?
Opublikowano
prawdopodobnie jest to czujnik który odpowiada za włącznie grzania lusterek i wycieraczek gdy temperatura spodnie chyba poniżej 3 stopni. T
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
i dalej to samo,hyhy,a wiec tak posprawdzalem wszystko co sie dalo,modul wyglada dobrze,chociaz nigdy nie wiadomo,dzisiaj nawet wyciagnolem lampy oby dwie ,tez nie bylo problemu moim zdaniem z nimi,jedynie co to jeden kontakt od przetwornicy byl zasniedzialy,wiec go spryskalem sprejem do kontaktow ladnie wyczyscilem wacikiem do uszu itd,ale problem nie zniknol,tylko ze zauwazylem,ze czasami jak hamuje,albo jak przyspieszam,to gasnie ,w wiekszosci w tych okolicznosciach sie tak dzieje,wiec zastanawiam sie ,czy jezeli jeden czujnik do poziomowania by byl walniety ,to czy by nie bylo tak ze robi sie jakis blad albo zwarcie w module i dlatego gasnie jeden lefrektor,czy na kompie to powinno wyjsc ,jestem umowiony na 28 do bmw na sprawdzenie calego systemu,tzn.zczytanie bledow i cos w tym stylu,diagneze.jak cos znajda to dam znac
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
:mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: dzisiaj odebralem samochod z warsztatu,bmw,i niestety nic nie znalezli,co za dno,chociaz jedno jest pocieszajace ze napewno modul i przetwornioce nie padly,tak jak juz pisalem ze dzieje sie to tylko podczas jazdy,ma moze ktos jeszcze jakies propozycje,zapomnijcie o przeciwmgielnym,bo kotakt byl luzny od niego,wiec zostaja tylko xenony, :cry2: :cry2: :cry2: :cry2: :cry2: :cry2: :cry2: :cry2: :cry2:
Opublikowano
dobra chlopaki wiem juz ci jest nie tak,niestety zarniki,dzisiaj na zapalonych swiatlach wuciagnelem jeden zarnik caly czas byl podlaczony i zaczelem nim trzasc,i jak sie okazalo zgasl,teraz tylko pytanie,myslicie ze przyjma mi je na gwarancje,kupilem je pol roku temu,darade cos wymusic jezeli chodzi o takie zeczy,chodzi mi o gwarancje.
Opublikowano

hehe gwarancja na żarniki jest tylko na papierze jak tylko go włożysz do lampy od razu kończy sie gwarancja niestety!

kazdy ci powie ze to przez zła instalacje i takie tam.....

a i popatrz co napisałem w pierwszym poście :)

"na poczatek wyeliminuj zarniki( zamien miejscami i popatrz czy ten sam przygasa) potem przekładka sterownika a na koncu chyba sam starter niestety nie wiem jak mozna sprawdzic czy jest dobry czy uszkodzony domowymi sposobami pewnie bez jakiegos testera ani rusz"