Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przeszukuje forum, juz w oczach mi sie mieni, nic chyba nie znajde.

koledzy, zauwazylem ostatnio ze przy predkosciach ok 100 i 120km/h dochodzi donosne "buczenie" tak jak by z walu napedowego, cos jak by rezonans - polaczenie buczenia i stlumionego dudnienienia. ten sam dzwiek niezaleznie od biegu, slychac to nawet na jalowym przy tych predkosciach. dodam ze przy innych predkosciach mala bzyka cichutko ze nawet slysze mysli pasazera.

macie/ mieliscie podobne symptomy? czy wy slyszycie u siebie prace walu?

dzieki z gory za jakiekolwiek wskazowki,

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź elastyczny łącznik wału. Szarpie przy gwałtownym dodaniu gazu, w czasie jazdy oczywiście a nie ze startu ??
Krzysztof
Opublikowano

nie, nie szarpie. chodzi plynnie. podczas przyspieszania przechodze przez predkowsc 100 - buczy, przechodze 120 buczy, potem cisza. schodze na biegu lub jalowym przy 120 buczy, przy 100 buczy, utrzymuje stala predkosc 100 lub 120 - buczy. w bardzo waskim przedziale predkosci. przed 100km/h cisza, pomiedzy ok 105 do 115 cisza, powyzej ok 125 cisza.

czy to mozlwe ze gdzies przelozenie/zeby sie wycieraja i mam pierwsze oznaki zuzycia? jak ten wal jest smarowany?

Opublikowano

Wał jest bezobsługowy. Ja sprawdziłbym luz na suce - łożysku podpory wału. Może są luzy (wystarczą małe, żeby było czuć buczenie), w E46 miałem problem z suką, niby luzu nie było, ale jak wyciągnęliśmy wał, zdemontowaliśmy sukę, okazało się, że luz był. Wymiana suki i jak ręką odjął.

Wątpię, żeby się coś w moście sypało..

Pzdr.