Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
To po prostu wlot powietrza do filtra a dalej do gaznika.Ten idący do lampy jest w sumie tym samym co w kazdej innej wersji silnikowej.A ten do kolektora wydechowego jest potrzebny gdy silnik jest zimny,bo jak wiadomo z tamtad szybko idzie podgrzane powietrze.Steruje tym specjalna przeslona umieszczona w dolocie.Jesli dobrze pamietam to opis jak to dziala jest w ksiazce Sam naprawiam.Ja na Twoim miejcu zalozylbym przynajmniej tą glowna,do lampy.
Opublikowano

Dzisiaj zamontowałem właśnie rurę do tego kolektora co mówiłeś. Mówisz, że "Steruje tym specjalna przesłona umieszczona w dolocie". Do tego dolotu powinna być przyczepiona linka metalowa/kabel/drut. U mnie jest on pocięty. :( Więc pewnie ta przesłona bez niego nie będzie działała, prawda? Czyli silnik będzie prędzej się grzał dzięki tej rurze? To nie jest tak, że ta przesłona się zamyka jak silnik jest za ciepły? Patrzyłem w tej książce, ale tam nie ma chyba tego.

Tą rurę do lampy co powinna iść jest sens montować w ogóle? To jest takie jakby przedłużenie, prawda? Bo po części co za różnica gdzie ten dolot złapie zimne powietrze... tutaj czy tam przy lampie. Warto się w to bawić? Ja po odpaleniu silnika czułem, że z tej dziury co założyłem teraz tą gumę leci ciepłe powietrze, więc stwierdziłem, że tutaj ta rura bardziej się przyda... i teraz te ciepłe powietrze zamiast uciekać do atmosfery to wędruje do gaźnika. Co to daje? Szybciej będzie się nagrzewał?

Wybaczcie za amatorskie nazywanie części, ale jestem w tym zielony.

Opublikowano
Jesli masz ori ksiazke to zajrzyj na strone 89.Jest tam podtytul:"Sprawdzenie podgrzewania powietrza dolotowego".A potem "Sprawdzenie polozenia przegrody".Wszystko opisane jak ma dzialac :) .