Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od pewnego czasu rośnie mi ilość oleju w silniku ( m43b19). Olej był zmieniany 5w30 special V Mobil i nic , dalej to samo . Zna moze ktoś jakąś spekulacje , co sie dzieje ? Czy to mozliwe aby chłodziwo przeciekało do oleju ?
Opublikowano

Stan oleju w silniku tak bez powodu nie może się zwiększać.

Najprawdopodobniej masz do wymiany uszczelkę pod głowicą i płyn chłodniczy miesza się z olejem.

Ważne jest to że należy szybko usunąć tą usterkę bo olej w tym momencie traci swoje właściwości i nie jest to zdrowe dla Twojego silnika.

http://img200.imageshack.us/img200/2941/zdjcie0196001320x200320.jpg

...na tym osiedlu

gdzie BEEMKA jest

prawie jak BENTLEY...

• 2 lata później...
Opublikowano
olej Ci się zwiększa z powodu tego że sprawdza się olej wyłącznie na zimnym silniku i po czasie przynajmniej z 5h. Mi mechanik tak wymienił olej że wywaliło mi uszczelkę pod obudową filtra. Samochód zasysa olej do filtra po odpaleniu i jeżeli wtedy się bada olej jest ok. Zostawisz samochód na nom i pokazuje że oleju za dużo. Właśnie to przerabiałem :/ musisz dać olej tak żeby na miarce było ok.połowy odpalisz i zgasisz silnik pokaże na minimum ale jak zejdzie olej z filtra to będzie ok.
Opublikowano
tak ale to można poznać po oleju czy dostał benzyny jeżeli wszystkie cylindry chodzą to nie powinna benzyna dostawać się do oleju. Tylko trzeba uważać komu daje się olej do wymiany. Bo ja płace za swój błąd :/
Opublikowano

no chyba że cieknie wtrysk minimalnie na zgaszonym silniku ale nie wiem czy w tym silniku jest to mozliwe (w motocyklach zdarza sie taki problem nawet tak że zalewa cilinder do pełna, no ale wtedy już nie da sie go odpalić.... nie da sie go nawet przekręcić bo jest zblokowany, wacha sie nie spręża, bez wykręcenia świecy nie drgnie )

Jesli rzeczywiście przybywa oleju to pewnie płyn chłodniczy ... ew. ktoś ci dolewa co noc