Skocz do zawartości

328Ci - M52TU Problem z dyferencjałem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczów, chciał bym dowiedzieć się czegoś o usterce, której nabawiło się moje auto dziś, a mianowicie wsiadłem dziś rano do swojej Beti ruszyłem do przodu powoli bez żadnego zerwania sprzęgła i gwałtownego dodania gazu i wszystko ok, problem pojawił się kiedy musiałem wycofać autem, wrzuciłem Raketu znaczy się wsteczny, bieg wskoczył normalnie ale samochód się zadusił, spróbowałem ponownie i znów autko zgasło, to tak jakby wałek atakujący ruszał ale dyfer blokował, za trzecią próbą auto ruszyło ale z okolic dyferencjału dało się słyszeć metaliczny dźwięk i auto ruszyło z tym że potem jadąc do przodu słychać już było pukanie z okolic tylnego mostu, pukanie było słychać podczas wduszenia sprzęgła w trakcie jazdy, natomiast ustawało przy dodawaniu gazu, przed dzisiejszym incydentem wszystko było ok. Dodam jeszcze że przejechane mam 230 kkm i podczas naszej pięknej zimy zakopałem się raz po sam most :evil: co nie było mądrą rzeczą. Przy przędkości ok 130 km/h da się odczuć drgania z tyłu auta, prędzej tego nie było. Z góry dzięki za cenne wskazówki i namiary na jakiegoś dystrybutora u którego mógł bym kupić dyfer :) Pozdrawiam

"The Beats Of life..... The Voice Of Creation.... The Invisible World...... The Echo of Imagination......... We dance for joy ...we cying teras.... we screaming Loud .... The Beats of Life. " SHOWTEK!!

Świetna Muza Do Auta :)

Opublikowano
Dzięki cycu a może orientujesz jakie most mam mieć przełożenie, wiem że fabryczne jest 2,93 a mógł bym założyć np 3,07 ???

"The Beats Of life..... The Voice Of Creation.... The Invisible World...... The Echo of Imagination......... We dance for joy ...we cying teras.... we screaming Loud .... The Beats of Life. " SHOWTEK!!

Opublikowano
Byłem dziś u mojego doktora od auta, który stwierdził, że to na pewno dyfer, zresztą wielkiej filozofii to nie było w tej diagnozie bo jak obudowa dyfra jest pęknięta i widać na niej wielką plamę oleju to raczej innej usterka nie wchodzi w grę :). Wyczytałem tylko że przełożenie 3.07 skraca nieco biegi, ja używam auta głownie jako dojazd do pracy i raczej nie staram się szorować bokiem :) , Teraz tylko jedno pyt czy te dyfry w cenie 400 -500 zł to pośmigają jeszcze ?? bo widziałem tez w cenach ok 700 zł i nie wiem czy to jakieś nowsze z mniejszym perzebiegiem ???

Opublikowano
witam ja kupilem za 500 i jestem zadowolony co do biegow to jak bedziesz mial 3.07 to troche beda krotsze ale czy warto a jeszcze jedna sprawa to ile most ma kilometrow za soba to tylko chyba on wie pozdrawiam
Opublikowano
Kupiłem dziś most o przełożeniu 2.93 z E46 Coupe 328 z przebiegiem 107 tyś km za 349 zł Ciekawe co to będzie :)

Opublikowano
Obowiazkowo :)

Opublikowano
Cycu jeszcze jedno pyt. Jaki olej do dyfra???

Opublikowano
Problem rozwiązany, dyfer za 350 zł. założony i śmiga, olej ok, w sumie wyszło ok 800 zł bo doktor dopatrzył sięusterki odboi na tylnych amorach, jeszcze raz cycu dzięki za poradę.

• 5 lat później...
Opublikowano
Witam mam problem z dyferencjal̥em mianowicie przy wrzucaniu biegu R/1/2 lub wcisnieciu sprzegla sl̥ychać dosyc glosny metaliczny szczęk i czuc szarpanie . Tu moje pytanie czy jest jakaś firma regenerujaca dyferencjal̥y czy pozostaja szukanie urzywki lub jakieś szpery za ok. 2 miesiace bede robil kompletny remat podwozia i chcilbym wiedziec czy moge uratowac ten dyfer czy mam cos szukac planuje przeznaczyc na regeneracje lub zakup czegoś nowego do ok 3tys.