Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak wygląda system PDC w X? W e65 pojawia się na wyświetlaczu auto i pokazane są kolory itd. A jak to wygląda w X?

U mnie nie ma a ja już 3 razy cofając uderzyłem na szczęście zawsze w jakieś swoje auto. Na własnym podwórku jeżdżę na pamięć i tak są skutki.Zastanawiam się co robić? Czy kupić gotowy zestaw na allegro czy kombinować z założeniem oryginalnego. Taki na allegro kosztuje ok. 100zł.

Tylko że ja nie lubię mieć dokładanych gadżetów, skoro w X były montowane oryginalnie to je chcę mieć oryginalny taki system. Wiem że na pewno będą to większe koszta. Chyba że ostatecznie kamere cofania.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
W E53 by założyć PDC trzeba zmienić zderzak.Jeśli masz TV to prosto zamontujesz kamerkę.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
W E53 nic nie wyświetla są tylko sygnały dźwiękowe.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja bym sie też podpiął pod ten temat bo moja perełka mimo zajefajnego wypasu nie ma PDC.

Załóżmy, że wymienię zderzaki na te z PDC to co dalej robić ? Gdzie to podpiąć?

Opublikowano

witam,

Mam u siebie PDC, ale to niezbyt zaawansowane rozwiązanie - to są dwa obwody przód + tył. Nie trzeba wcale kupować specjalnego zderzaka, wystarczy kupić generyczny PDC, zamontować 4 czujniki w zwykłym zderzaku a zasilanie podłączyć równolegle do zasilania światła wstecznego. Jak komuś bardzo zależy, to są czujniki cofania z odległością w cm albo z kolorowymi skalami na dodatkowym wyświetlaczu za ok 50-70 zł albo droższe, z wyświetlaczem LCD na popularnym portalu aukcyjnym (parę takich zakładałem znajomym, chwalą sobie do dziś).

Taki generyczny PDC ma tę zalete, że czujniki nie cofają się wgłab tulejek (tak się dzieje w narożnych tylnich i wtedy wariuje) i są mniej wrażliwe na zabrudzenie. Jedyny minus: nie mam pomysłu, jak podłączyć przód, może po prostu włączyć to na stałe?

pozdrawiam,

Marcin

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Eeeee..... To już jest rzeźbiarstwo.....
Opublikowano

Zgadzam się, ale też to najprostsze rozwiązanie, bo same czujki i brzęczyk to nic - na konsoli środkowej dochodzi przecież podświetlany przycisk, wtedy to się dopieeeero zacznie :)

Marcin

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
A nie lepiej kamerkę?To dopiero bajer :mrgreen: :mrgreen:
Opublikowano

po ostatniej przygodzie z Policją kupiłem dyskretną kamerę, taką co nagrywa w pętli na karcie SD, azjaci produkują tego całkiem dużo i przywoitej jakości. 60 USD to nie majątek a nie pozwolę się tak rąbać w biały dzień :)

pozdrawiam,

Marcin

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zgadzam się, ale też to najprostsze rozwiązanie, bo same czujki i brzęczyk to nic - na konsoli środkowej dochodzi przecież podświetlany przycisk, wtedy to się dopieeeero zacznie :)

Marcin

też mi coś, na szrocie można nawet znaleźć ten guziczek, a przy okazji łyknąć i listwę przycisków od niego.. pytanie tylko gdzie to wszystko podpiąć? jest jakiś moduł PDC który "przy okazji wizyty na szrocie" też trzeba przytulić?

PS. Kamerka tył OK, ale z przodu PDC musi być... w poprzednim aucie żona róg auta mi już objechała bo PDC był tylko tylny..

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

jak zdejmiesz zderzaki to do wewnętrznej strony masz narysowane gdzie mają być czujniki (jest takie przetłoczenie w kształcie okręgu lub trujkąta ze ściętymi rogami. Listwę z przyciskiem wkładasz w tą samą wiązkę i nic nie musisz kombinować.

Instalację do czujników też masz przynajmniej z przpdu. tylną trzeba dokupić.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
ja posiadam czujniki o nr 6902182 ,czy ktoś to juz rozbierał i czy rozebranie coś da?,podejdzie jako zamiennik czujnik o innym numerze np e46,e39,e38 ?
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

czujniki pasują od e46, e39, x3 tak samo jak moduł pdc.

Ja u siebie zamontowałem od x3 bo akurat taki trafiłęm.

W zderzakach są miejsca gdzie trzeba wyciąc otwory i wpiąć czujniki.

Przed liftem wiązka z przodu jest, dwe wtyczki z lewej i dwie z prawej.

tylną trzeba dokupić. Listwa z guzikiem wpinana jest w to samo miejsce co masz w tą samą wiązkę.

Ważne jest też pamiętać o sygnalizatorze dzwiękowym.

Z przodu jest ale z tyłu nie ma a powinien być z tyłu po prawej stronie na ścianie skrzynki z bezpiecznikami.

Jak chcesz to prześlę foty.

Opublikowano
czujniki pasują od e46, e39, x3 tak samo jak moduł pdc.

Ja u siebie zamontowałem od x3 bo akurat taki trafiłęm.

W zderzakach są miejsca gdzie trzeba wyciąc otwory i wpiąć czujniki.

Przed liftem wiązka z przodu jest, dwe wtyczki z lewej i dwie z prawej.

tylną trzeba dokupić. Listwa z guzikiem wpinana jest w to samo miejsce co masz w tą samą wiązkę.

Ważne jest też pamiętać o sygnalizatorze dzwiękowym.

Z przodu jest ale z tyłu nie ma a powinien być z tyłu po prawej stronie na ścianie skrzynki z bezpiecznikami.

Jak chcesz to prześlę foty.

ja bardzo chętnie takie fotki bym obejrzał..

• 2 tygodnie później...