Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam w moim e32 735 olej zmienił kolor na kawe z mlekiem, w golfie stało się to samo. Olej wymieniany był w lutym, Castrol, przebieg ok. 500km. Auta nie były używane ok. 2m-ce. Czy to normalne?

Opublikowano

Witam

Przyczyn może być kilka: uszczelka pod głowicą, pęknięta głowica, uszkodzony wymiennik ciepła etc. W każdym przypadku koszty naprawy są dość wysokie niestety, trzeba ściągać głowice i w najlepszym przypadku czeka Ciebie wymiana uszczelki pod głowicą plus planowanie głowicy. Pozdrawiam

Opublikowano
skoro auto nie było używane 2mce to istnieje cień szansy że to skroplona woda- ale od tego prędzej byś miał biały nalot na korku i bagnecie- jak to olej zmienił kolor to tak jak koledzy pisali. A ubywa Ci płynu?
Opublikowano
skoro auto nie było używane 2mce to istnieje cień szansy że to skroplona woda- ale od tego prędzej byś miał biały nalot na korku i bagnecie- jak to olej zmienił kolor to tak jak koledzy pisali. A ubywa Ci płynu?

No właśnie chodzi o to że na bagnecie jest taki kolor mleka z kawą. Nie zaobserwowałem ubytku płynu :wink:

Opublikowano

"No właśnie chodzi o to że na bagnecie jest taki kolor mleka z kawą. Nie zaobserwowałem ubytku płynu :wink:"

a moze masz nadto oleju w silniku? ubytku plynu w zbirniku wyrownawczym moze nie zauwazyles, bo podcisnienie wytwarzane oszukuje poziom i w/g miarki moze akurat wskazywac ze jest ok. zalezy to tez od tego czy sprawdzales przed czy po uruchomieniu silnika po tej przerwie. sprawdz np. z rana przed uruchhomieniem silnika i bagnet i plyn w zbiorniku wyrownawczym, wtedy ani podcisnienie ani efekt pracy silnika nie zakloci pomiaru. Jesli tak jak piszesz na bagnecie nie bylo "otoczki bialej" tylko olej byl caly koloru kawy z mlekiem to jestem prawie pewny ze to mieszanka plynu chlodniczego z olejem niestety :/. Pozdrawiam

Opublikowano
Ja mam tak samo jak nie używam auta, to normalne zjawisko, nie masz czym się przejmować. Tak samo auto po odpaleniu może kopcić bo w układzie wydechowym może znajdować się skroplona woda.
Opublikowano
dokladnie to jest normalne, gdy auto dlugo stoi w panujacych aktualnie warunkach atmosferycznych. nawet uzytkowane ale na bardzo krótkich dystansach również może mieć takie objawy tj biało-kremową maź na korku i bagnecie, niemniej jednak olej zachowuje swoje właściwości,smiało możesz na nim jeździc,niczym sie nie przejmuj.pozdr
Opublikowano
dokladnie to jest normalne, gdy auto dlugo stoi w panujacych aktualnie warunkach atmosferycznych. nawet uzytkowane ale na bardzo krótkich dystansach również może mieć takie objawy tj biało-kremową maź na korku i bagnecie, niemniej jednak olej zachowuje swoje właściwości,smiało możesz na nim jeździc,niczym sie nie przejmuj.pozdr

Golfem zrobiłem ok. 400km i nic się nie dzieje. Po około 10min na wolnych obrotach, kolor oleju się zmienia :wink: