Skocz do zawartości

730i 91r Automat. Mam kilka pytań odnośnie dziwnego zachowan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio pisałem posta na ten temat ale nikt mi nie opisał więc wymieniłem sterownik do silnika i nadal mam ten sam problem tyle że teraz doszła jeszcze jedna rzecz.

Po pierwsze nie dość że dzieje się to samo co wcześniej po wymianie sterownika w silniku czyli samochód potrafi sam zgasnąć i zapali się S i już nie odpali. a do tego wyskoczyło mi na zegarach EML i po rozładowuje mi akumulator samochód, po zamknięciu go pali się cały czas ta kontrolka i nie chce gasnąć. Co to jest mógłby mi ktoś napisać bo szukałem w internecie ale najwięcej pisze na niemieckich stronach ale że nie znam niemieckiego to nie wiem nadal co to oznacza.

Opublikowano
Jeśli chodzi o EML to uszkodzone zegary, było o tym wiele razy. Zmień zegary i napisz, czy problemy z silnikiem ustały.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Mam z wcześniejszej BMW zegary i już próbowałem przemienić i nadal pali się EML na tych co mam w samochodzie i na wcześniejszych tak samo jak z tym gaszeniem się silnika i wyskakiwaniem S nic to nie daje
Opublikowano

pojawia Ci sie S jako tryb biegów?

Dziwna sprawa ale zegary jak zakladasz tez muszą być z samochodu co miał EML i Automata sprawdź wtyki licznika jego kostek czy kabelek któryś nie jest urwany wyciągnij kostke od sterowania przepustnicy sprawdź czy styki są wporządku czy nie ma śniedzi wydaje mi sie ze zegary nie powinny gasić samochodu ja raz dla próby je odpiąłem żeby sprawdzić co się dzieje no i istotnie samochód miał ze "20 koni mocy" ale nie gasł.

Ale z góry już można założyć że przepustnica raczej zdechła lub jedynie coś w niej nie łączy

Opublikowano

Bo normalnie jak wkłada się kluczyki do stacyjki w automacie to powinien pojawić się tryb E a jak się przejedzie kilka km to silnik gaśnie i pojawia się literka S na zegarze i nie da się już odpalić samochodu, trzeba odpiąć akumulator na jakieś 12h albo i dłużej i wtedy można odpalić normalnie ale znowu się przejedzie jakiś kawałek i znowu to samo się dzieje. Zauważyłem że jak wyskakuje ta literka S i silnik gaśnie to niema prądu na świecach i nie ma prądu w pompie paliwa ale co się dzieje to do tej pory tego nie mogę usunąć. Raz myślałem że to pompa paliwa to kupiłem nową, później mechanik do mnie że to czujnik położenia wału to kupiłem nowy, później że to sterownik sinika to kupiłem na allegro drugi i nadal to sam się dzieje.

Jutro jak będzie jasno to rozkręcę i zobaczę przy liczniku wszystkie kable a i przy sterowniku od przepustnicy też zobaczę czy wszystkie kale są ok.

A a co do tego jak wyskakuję S to próbowałem odłączyć licznik i zobaczyć czy będzie działać ale nic z tego brak prądu na świecach i w pompie paliwa.

Opublikowano
bardzo dziwne że przełącza sie właśnie na to S i samochód traci prąd bo gaśnie i nie ma napięcia nigdzie to już coś z elektroniką jedź do fachowca z komputerem a nie do takiego co tylko ci bedzie wymyślał i liczy że uda mu sie trafić poczęści moduł skrzyni biegów odpowiada za prace silnika ale w tym momencie wymyślam nie wiem poprostu musial bym to zobaczyc ciezko ocenic przez forum co jej jest.Moduł przekaźnik zegary Przepustnica? nie wiadomo
Opublikowano

Właśnie będę się wybierał tyle że to jest jakieś 20km ode mnie i boje się że jak się umówię i pojadę to stanie mi w lublinie znowu na skrzyżowaniu samochód i koniec. Będę musiał poczekać aż ktoś ze znajomych będzie miał czas i w razie czego by pojechał ze mną innym samochodem by jak coś wziąć na hol auto.

Mam jeszcze pytanie jedno.

Jak się przytrzymuje prawy przycisk na zegarach i przekręca kluczykiem by zaczęły się zegary sprawdzać i tam jest pod koniec CODE i czy nie powinien tam być jakiś kod? bo we wcześniejszej mojej BMW miałem tam napisany kod bodajże 2837 a w tej jak sprawdzam to pisze CODE -0000 a po za tym niby wszystko inne jest ok.