Skocz do zawartości

olstand motor prufen - M62B44TU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ELO

dzisiaj przegonilem swoje v8 2x60 km - tryb sport kickdowny, biegi do konca pod 200km/h.

Trasa tam i z powrotem 2 x zapalil mi sie komunikat olstandmotor prufen po zgaszeniu silnika.

Od wymiany przejechalem 5 tys km i poziom ciagle jest na 3/4 między wskaznikami (dzisiaj również) - oleju nie bierze

Olej polsyntetyk mobil

Padł czuknik poziomu oleju? czy jaki diabieł, bo wierze że nie ma to nic wspolnego z pompą oleju

Korzystałem z wyszukiwarki ale proszę o opinie doświadczonych kolegów :D

Opublikowano
oelstand - czyli stan oleju. Miałem w poprzedniej tak że zapalał się jak było 3\4 pare razy dolałem do max poczym wywalała do 3\4 i znowu stan jak zaklęty czemu tak robiła nie wiem do dziś ale szybko nauczyłem się że mój czujnik to jakiś nadwrażliwy jest i dolewałem poprostu przysłowiową łyżeczkę i gasło :). Po ostrej jeżdzie, piłowaniu zawsze tak było. Wiadomo silnik może wtedy troszkę wziąść... dolej dosłownie tyle co kot napłakał może u ciebie podobnie czujnik jakiś nadwrażliwy a jak sam opisałeś silnika nie żałowałeś. U mnie działało i jak nie katowałem to na tym 3/4 stanu to jeżdziła i jeżdziła..........
Opublikowano
Szkoda mi tego motoru, M62TUB44 i lata na półsyntetyku?

KRASNYJ BUMIER

BMW = Bus Metro Walk

Cottage terrorist

Opublikowano
Dlaczego jeśli można wiedzieć żal ,że lata na półsyntetyku , moje bu też na takim biega , może mała podpowiedż :shock:

siemka dla fanow BMW

HIGHLANDER 12

Opublikowano

Sprawdź, kolego, czy książka zaleca półsyntetyk czy może jednak syntetyk?

Ja z olejem nie kombinowałem, Niemiec też lał 5W30 (była kartka w komorze i 0,75 butelki po Castrolu 5W30 w bagażniku), ale trochę się naczytałem postów, z których jednak wynika, że półsyntetyk nie jest wskazany. Następnym razem zalej syntetyk - nie zbiedniejesz, a różnicę powinieneś poczuć, na plus oczywiście. Jeśli nie poczujesz, to chociaż główka będzie spokojniejsza :)

Według mnie ta cała afera z półsyntetykami jest spowodowana banialukami starej daty, że niby po pewnym przebiegu to już półsyntetyk. Lub po prostu pozorną oszczędnością.

PZDR!

KRASNYJ BUMIER

BMW = Bus Metro Walk

Cottage terrorist