Skocz do zawartości

330CdA - Problem z temperaturą silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! zauważyłem, że gdy jezdze emerycko to silnik się nie dogrzewa, wychodzi poza niebieskie pole i czasami kilka milimetrów dalej. przy jezdzie ostrzejszej temperatura od razu wskakuje na środek ale po odpuszczeniu gazu znow spada po kilku minutach. to samo w trasie, przy jezdzie w trasie 100km/h brakuje jej kilku milimetrów do środka. płyn w normie.
Opublikowano
dokładnie tak samo miałem jak padł mi termostat główny. Kup ORYGINAŁ, nie będziesz żałował, ja zaoszczędziłem 80 zł i się bujam, ale to w innym temacie. ;)
Opublikowano

do wymiany termostatu nie jest Ci potrzebny kanał. Wszystko robisz z góry

Robisz to mniej więcej tak:

-spuszczasz płyn z układu

-odkręcasz te metalowe węże co idą do chłodniczki spalin 4 śruby imbusowe

-potem odkręcasz samą chłodnicę 4 śruby na klucz 13

-odkręcasz termostat, pierwszym razem odkręciłem jeszcze mocowania chłodniczki spalin łatwiejsze dojście do śrub termostatu, ale drugim razem deko więcej gimnastyki i odkręcisz bez tego

o zdjęciu plastików nie mówiłem bo to oczywiste, ja jeszcze wyjmowałem cały wiatrak z tymi klapkami na podciśnienie, więcej miejsca jest, w sumie to jest wsuwane tylko i trzeba odłączyć kostkę zasilającą. Jak coś źle napisałem albo za mało to proszę mnie poprawić pisałem z głowy, czyli z niczego :)

Opublikowano

ale odwaliłem numer nie spojrzałem, że masz 330 :D ale dobra, ogarniemy i to. Poniżej masz zdjęcie. Chłodniczka to taka rura prostokątna, na tym rysunku jest z jakimiś dwoma naklejkami (na jednej jest znaczek BMW a drugi to kod kreskowy) termostat masz poniżej trochę w lewym końcu, jak ten wąż sterczy nie podpięty. Widać od niego dwie śruby powyżej chyba pompy wody. Tak patrze na to zdjęcie to musisz zobaczyć w którym miejscu są pozostałe dwie śruby termostatu bo może jest dojście bez odkręcania chłodniczki, chociaż nie jestem przekonany. A no i na końcu musisz cały układ odpowietrzyć !! jak coś napisałem nie jasno to mów ;)

http://img04.allegroimg.pl/photos/oryginal/14/16/46/07/1416460709