Skocz do zawartości

328I problem ze skasowaniem inspekcji oilservice

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam problem ze skasowaniem inspekci w 328i rok 1999 próbowałem juz dwoma sposobmi i wyskoczyło mi na awyswietlaczu 25000 i ponizej OILSERVICE czy tak ma byc prawidłowo w e46?? moja wczesniejsza bemka to e36 i tam łczyło się piny 7 i 19 wyczytałem na forum ze w e46 tez tak mozna i własnie tym sposobem tak mi to wyskoczyło bo na drugi sposób kompuer reaguje ale nic nie wyskauje zaden reset tylko mam cały czas test a jak przytrzymuję to wyskakuja mi normalnie kilometry tak jakbym przekrecił stacyjkę na pozycje 2 drugi sposób którym robiłem wyglądał tak ;

Wyłączyć zapłon .

Wcisnąć i przytrzymać przycisk od kasowania przebiegu

Ustawić przełącznik zapłonu w pozycji 1.

Po 5 sekundach pojawia się OIL SERVICE albo INSPECTION razem z informacją reset albo re

Zwolnić przycisk

Wcisnąć i przytrzymać przycisk

Po kolejnych 5 sekundach informacja reset zaczyna migać.

Zwolnić przycisk

Ponownie nacisnąć i puścić przycisk

Wyświetlony został nowy okres przeglądu.

Nacisnąć i puścić przycisk END przeglądu.

Wyłączyć zapłon

miał ktos taki sam problem ?? czy to tak ma byc??

Opublikowano
to chyba nie jest problem, nie jestem do konca pewien. Jutro tez bede kasowal bo wymiana oleju czeka, mysle ze jest ok, tak jak piszesz w e36 gasly lampki a tutaj poprostu jak przekrecisz kluczyk to masz napisane w km za ile serwis niby. Poprostu musisz pamietac ze wyswietlalo sie 25.000km i to Ci bedzie spadac, i bedziesz wiedzial kiedy znowu wymienic sobie olej. Niech ktos lepiej doswiadczony moze sie jeszcze wypowie ;) Pozdrawiam
Opublikowano

qle dokładnie to jak przekrecam kluczyk to pisze tak

25000

OILSERVICE

ZROBIŁEM JUZ OKOŁO 100 KM NIC NIE UBYWA DALEJ JEST 25000 WIEC NIE WIEM CZY TAK POWINNO BYC??

Opublikowano
No nie, wiec raczej sie myle. Napewno tak nie powinno byc, kilometrow powinno ubywac ;) Musisz poczekac az ktos sie wypowie kto sie zna. Napewno ktos pomoze, troche cierpliwosci ;D
Opublikowano
Komputer odejmując przebieg pod oliservice bierze pod uwagę nie tylko to, ile przejechałeś, ale również jak przejechałeś. Jak będziesz dobrze cisnął, to po przejechaniu 100km odejmie ci od oilservice powiedzmy 200km, jak będziesz prowadził spokojnie, to po przejechaniu 200km odejmie Ci tylko 100. W zależności od sposobu prowadzenia różnie odejmuje. Tak to działa.
Corolla e11 FL --> BMW e46 FL (M47/TU) --> R18A2
Opublikowano
aha czyli jest wszystko w porządku??

Tak, wszystko jest OK. Jeżeli przejedziesz powiedzmy 1000 km i nic Ci nie ubędzie, to wtedy trzeba zacząć się zastanawiać. U siebie mam dokładnie tak, jak opisałem.

Corolla e11 FL --> BMW e46 FL (M47/TU) --> R18A2