Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam, mam problem z zamkiem w E46, gdy włoże kluczyk w zamek w dzwiach nie ma praktycznie żadnego oporu i oczywiscie dzwi nie idzie otworzyć,natomiast z pilota wszystko działa elegancko, jestem włascicielem BMW od paru dni wiec nie mam za bardzo pojęcia co zrobic, czy jest coś zerwane w zamku?? Edytowane przez mike608
Opublikowano
dzieki Panowie, a jeszcze pytanie czy jest możliwość zebym to sam mógł naprawić nie będąc mechanikiem? :) jezeli tak to czy ktoś mógłby mi to w prosty sposób objaśnic co po kolei robic
Opublikowano

Nie jest to trudne

-wyjmujesz zamek z drzwi (trzyma się na jednej śrubie dostęp przez mały otwór z frontu drzwi-po odkręceniu musisz lekko podważyć bo dość ciężko siedzi i wyjdzie )

-następnie wyjmujesz mały cypelek zabezpieczający mechanizm wkładki jest w on w otworze na 2 zdjęciu w lewym dolnym rogu

-po wyjęciu wystarczy wysunąć poziomą wkładkę z rozcięciem,która zabezpiecza sprężynę ( element nr 2 na pierwszym zdjęciu) ale musisz uważać aby zrobić to z wyczuciem bo inaczej sprężyna wystrzeli i będą poszukiwania (zapamiętaj jak byla zamocowana zrób nawet zdjęcie abyś wiedział podczas skladania jak ją zamontować)

-wyjmujesz resztki pękniętego zabieraka i po problemie(ja wymienilem tylko zabierak bo ta większa część pod nim byla dobra wiec zostawiłem oryginał )

-następnie wszystko w odwrotnej kolejności sprężyna ( to najtrudniejsze bo jest duży opór sprężyny ale za pomocą śrubokręta dasz radę) później wkładka i cypelek i powinno chodzić.

Powodzenia