Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No jaja jak berety, a więc : przywiozłem e39 528, jako że z rąk prywatnych to umówiłem się z niemieckim właścicielem pod urzędem, on auto wymeldował a ja zakupiłem tablice celne i ubezpieczenie. I teraz uwaga, patrzę sobie na ścianę w oczekiwaniu na dokumenty wozu, a tu rzuca mi się w oczy wielka informacja o nowych zasadach rejestracyjnych samochodów w Niemczech od 1.10, z czego wynika że począwszy od tej daty m.in. nie istnieje już (biały lub częściej zielony) dokument wymeldowania! Ciekawe, myślę sobie, ale nic, czekam. Chińczyk :lol: w okienku oddaje mi dokumenty - umowę , zielony dowód, tablice, ucięty brief - nie ma wymeldowania. Zwracam mu uwagę, a on pokazuje mi wspomniany plakat. Ja mu na to, że w PL nie zarejestruję samochodu bez tego, w odpowiedzi słyszę że PL jest w UE (jaki poinformowany :D ) i są to przepisy obowiązujące już i u nas. Ale chrzani, myslę i dzwonię z komórki do WK w moim mieście. Pani naczelnik miło odpowiada że tak, że słyszała, ze mieli szkolenie, ze jeszcze ani jednego auta wymeldowanego po 1.10 nie było, ale wystarczy adnotacja na 6 stronie Briefu że auto wysłano na export. Sprawdzam, mam wpis "wywóz nach Polen", no to dzięki i w drogę.

Jako że auto ładne i niedrogie, szybko znalazło nowego nabywcę, oczywiście bez opłat ( forumowicze pracujący w US niech zamkną okienko :wink: ). Kupujący otrzymał brief, umowę pomiędzy Niemcem a nim, dałem mu też na czas transportu do domu (200 km ode mnie) mój zielony dowód z tablicami. Klient zadowolony, ale właśnie zadzwonił ze nie może zarejestrowac auta. Dlaczego?

Otóż Pani w jego mieście (WLKP) wiedziała już że nie dają w Niemczech wymeldowań (choć musiała się spytać koleżanki), natomiast utrzymuje że musi mieć dowód rejestracyjny Niemca, czyli Fahrzeugschein, który naturalnie zabrał mi niemiecki urząd przy wymeldowaniu! Czy tu kogoś nie pokręciło? Babki w moim WK też nie są do końca pewne, innymi słowy kosmos! Ktoś ma podobną sytuację? Muszę jak najszybciej rozwiązać problem, bo nie chcę wsadzić faceta na minę.

Opublikowano
I ta babka co chce dowód od ciebie to ma 100%racji ja jak wymeldowywałem w tym miesiącu kilka aut to do każdego dostałem anulowany dowód rejestracyjny i to było w kilku landach w niemczech tak że to nie jest wymysł tej pani a na twoim miejscu przedstawił bym koszty przyjazdu z powrotem do niemiec chinczykowi z okienka :D
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
No to żółtek ma przechlapane :lol: A tak na serio to zeby było śmieszniej to kumpel we Wrocławiu właśnie zarejestrował sobie Toledo wymeldowane w D przed tygodniem na podstawie umowy, dużego briefu i - uwaga - zielonej książeczki wywozowej, która jest moim zdaniem niczym innym jak tymczasowym dokumentem na okres wywozu z Niemiec, a u niego został potraktowany jako wystarczający dowód ostatecznego wymeldowania. Innymi słowy jak zwykle co urząd to obyczaj. Mam możliwość kontaktu z byłym właścicielem tej e39 i on mógłby mi przysłać Fahrzeugschein, ale nie wiem czy mu go teraz oddadzą (choćby ksero) i czy nie został on np. zniszczony w urzędzie. Cóż, mam nadzieję że jakoś wszystko załatwimy, Radek dzięki za zdanie.
Opublikowano

Ale z drugiej strony cytując za "Giełdą Samochodową":

Dokumenty, które powinien ci przekazać sprzedawca auta sprowadzonego z zagranicy niezarejestrowanego w Polsce:

!!!

Najważniejszy jest dowód rejestracyjny (może być tymczasowy, np. Internationaler Zulassungsschein) lub zaświadczenie o wyrejestrowaniu auta, wystawione przez organ rejestrujący pojazdy w kraju pochodzenia samochodu. Organ rejestrujący to odpowiednik naszego wydziału komunikacji, w żadnym wypadku policja! Jeśli masz wątpliwości, upewnij się, zanim wydasz na auto pieniądze.

!!!

Umowa kupna-sprzedaży lub faktura.

!!Karta pojazdu, czyli Brief, Certificato di Propertia lub inny tego typu dokument. Jeśli go brak - ale jest dowód rejestracyjny lub potwierdzenie wyrejestrowania - i tak zarejestrujesz auto, ale Brief jest dowodem własności i jego brak może wskazywać na nielegalne pochodzenie auta.

!!Zaświadczenie o zapłaceniu akcyzy. Jeśli nie otrzymasz tego dokumentu, pamiętaj, że akcyza spada na ciebie - a to duże pieniądze.

!!Ubezpieczenie OC - o ile auto ma jeszcze wciąż ważne zagraniczne tablice tymczasowe.

Kupujący otrzymał ode mnie Internationaler Zulassungschein na moje nazwisko. Czy to wystarczy do rejestracji?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jeżeli ktoś śledził temat, to w ramach ciekawostki podam, że auto zostało juz zarejestrowane bez małego briefu na podstawie właśnie Internazionalle Zulassungschein, jednak należało je przetłumaczyć i spisać oświadczenie o zleceniu dokonania formalności wywozowych przez osobę trzecią ( mnie ). Na przyszłość lepiej jednak mieć mały brief i wszystkich wybierających sie po auto, które jest wymeldowane po 1.10 uczulam na to.
Opublikowano
Panowie jeszcze poprosze :lol: . Mam rozumieć, że po 1.10 dostaje od niemca inny kwit niź Abmeldung :?:. A Zulassungschein to inaczej mały Brief :?: wytłumaczcie mi to bo już kilka aut ściągnąłem i nigdy do reki nie dostałem czegoś o nazwie mały Brief :?