Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam pytanie odnośnie sprzęgła,nie moge wrzucić biegu podczas jazdy,wymieniałem je z 4 miesiące temu i nie wiem czy coś nie pokręciłem,mam problem z dźwignią wyłączającą jak dla mnie to nie pracuje prawidłowo jest sztywna,nie dochodzi do koła masowego,ta dźwignia ma bardzo krótki ruch.czy trzeba znowu zdejmować skrzynie i wymieniać sprężynke na drugim końcu tej dźwigni czy szukać przyczyny w innym miejscu??silnik nie odpalany od pół roku.

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu! Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
witam.tak nasmarowałem wałek ta dźwignia ma jakiś ruch w przod i w tył jakieś2 może 3cm ale nie dochodzi do sprzęgła
Opublikowano

Napisz coś więcej ,czy po swapie było dobrze ,czy od razu był problem,czy zmieniałeś koło dwumasowe-na jednomasowe,lub odwrotnie,od czego założyłeś sprzęgło itd.

Im więcej napiszesz ,to będzie łatwiej coś wywnioskować.

Opublikowano
a wiec tak po swapie było dobrze,troche sie ślizgało ale biegi nie zgrzytały.miałem zajebistego dzwona,uderzyłem tyłem że silnik zerwał sie z poduszek i sie przesunoł o grubosć poduszki i podobno pracował jeszcze chwile po uderzeniu.sprzęgło kupiłem nówke sascha od 1.8is
Opublikowano

Średnica sprzęgła w is to 215mm,w 325i to 228 mm.

Miałeś koło dwumasowe od 325 z silnikiem,a założyłeś docisk, tarczę łożysko od is.

Są to inne konstrukcje docisku ,oraz jego odsadzenia.Stąd ślizganie się sprzegła.Nie będzie to działać prawidłowo.

Może wbiłeś łożysko w docisk,widziałem już taką rzecz,ale stało się to z wyeksploatowania docisku do końca.

Stąd taki mały ruch łapy sprzęgła ,tyle co rusza się łożysko w słoneczku docisku.

Może po dzwonie rozpadł się wysprzeglik i blokuje .Zdemontuj go i zobacz czy pracuje łapa.

Opublikowano
ja mam silnik 323i i sprzegło nie pasowało od 2.5 musiałem wymienić i dałem na wzór to na czym jeździłem i sie okazało że to od isa sprzęgło i pasowało wszystko.może koło było zamieniane bo skrzynia pasuje od isa.wysprzęglik zdjełem pracuje prawidłowo,może nie ma siły ruszyć tej dziwigni..jutro zdejme skrzynie i bede myślał wtedy co i jak
Opublikowano

Wszystkie skrzynie są takie same,czy to 316,czy 328.Różnica jest w kole zamachowym i średnicy sprzęgła.Więc z tego co piszesz to jeśli nawet zostało zmienione koło zamachowe to jest to zbyt mała średnica sprzęgła do tego motoru i możesz mieć wieczne problemy ze ślizganiem się sprzęgła.

Gdy zdejmiesz skrzynię to zerknij co tam siedzi za sprzęgło i koło zamachowe.

Jeśli wysprzęglik nie miałby siły uruchomić sprzęgła to musiał by puszczać płyn,ciśnienie,czyli ubywało by płynu hamulcowego.

Opublikowano
płyn nigdzie nie puszcza,wszystko szczelne.jak może być za małe to sprzęgło jak wszystko pasowało..sama ta dźwignia cięzko chodzi..innej rady chyba nie mam jak zdjąć ta skrzynie i wszystko jeszcze raz przejrzec..jak możesz to dałbyś mi numer do siebie to bym zadzwonił w razie nie jasności jak będe przy robocie.
Opublikowano

Skoro skrzynia jest ta sama w każdym E36 (bez M3)to wałek jest taki sam ,więc każde sprzęgło da się założyć ,tarczę docisk ,oraz łożysko oporowe.

Zostaje jeszcze kilka kombinacji przy różnych wielkościach kół zamachowych ,dwumasowych.

Więc to ,że da się założyć nie znaczy ,że będzie dobrze

Czym mocniejszy motor tym większa średnica sprzęgła,by można przenieść moc na koła,bez strat (ślizgania się sprzęgła)

Chętnie pomogę ,pisz na priva,lub w temacie.

Opublikowano
a czy ta awaria może byc przez skrzynie?skrzynia ma skrzywioną tą końcówke(dziure od śruby1z3) co sie mocuje wał napędowy i lekko sie rozszczelniła skrzynia bo sie poci na środku.może to ma jakies znaczenie
Opublikowano

Czy na wyłączonym silniku biegi wchodzą?

Pisałeś,że nie możesz wrzucić biegu ,ale podczas jazdy,więc to ewidentnie sprzęgło,ale jeśli też nie możesz wbić biegu na wyłączonym silniku ,to wina uszkodzonej skrzyni.

Wałek zdawczy skrzyni biegów,przyjął uderzenie ,więc obawiam się,że skrzynia ucierpiała.

Opublikowano
na wyłączonym silniku biegi wchodzą,nawet podczas jazdy jak sie tak naprawde przyłoży to 3/4bieg nawet uda sie wcisnąć.mierzyłem tarcze sprzęgła tego co wyjełem i tego co włożyłem są takie same..skrzynie i tak będe wymieniał może uda sie ok weekendu