Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam następujący problem, kupiłem nei dawno bmw e90, 2006 rok, pojezdziłem nim dwa dni, dałem samochód do czyszczenia w środku, silnik nie był czyszczony, odebrałem, odpaliłem, przejechałem 30km, wstawiłem do ogrzewanego garażu na noc. Rano próbuję odpalić i nic, w ogóle nie kręci. Przyjechałznajomy z komputerem, podłączył, pojawił mu się błąd inteligentny czujnik akumulatora. Daliśmy nowy akumulator i bez zmian. Co to może być? Dzięki.

Opublikowano

Już którys raz widze/słysze o tym samym/podobnym problemie po praniu/czyszczeniu środka samochodu.

Nie daleko mnie załatwili w ten sposób 2 letniego VW Tuarega poszła cała elektronika :duh:

Zawilgły jakieś tam moduły czy coś innego.

Auto dobrze wysuszyli, elektryk coś tam pogrzebał i auto uruchomili.

Także może najpierw wysusz dokładnie auto a potem szukaj przyczyn z dobrym elektrykiem.

Opublikowano
auto nie ejst wilgotne w środku, jak go odbierałem już było prawie suche, w nocy stało w ogrzewanym garażu.
Opublikowano

Czyli mam rozumieć że wkładasz kluczyk i pojawiają się kontrolki/komunikaty tylko że auto nie odpala i pokazuje się komunikat o błędzie.

Więc pozostaje ci umówienie się na podpięcie do kompa najlepiej od razu z dobrym elektrykiem

i zdiagnozowanie miejsca usterki.

Ja więcej nie pomoge :| .

Opublikowano
no właśnie z tym dobrym elektrykiem jest problem:/ a jak już jest dobry to ma takie temriny, że ... Zapodałem temat na forum bo może ktoś miał podobny przypadek i mógłby nakierować gdzie mam szukać problemu.
Opublikowano

Już wiem co to było, bezpiecznik przy akumulatorze zamoknął przy czyszczeniu.

ale co przeszedłem z tym autem to długa historia.

Opublikowano

Witam,

podepnę się pod temat bo mam podobny problem. Mianowicie miałem taką sytuację (wydarzyło się to jak zwykle nie pod domem tylko w Austrii o godz. 21 :) :po przejechaniu w pewnym momencie światła zaczęły, migać kontrolki wariować (wszystkie możliwe błędy), z głośników wydobywały się trzaski. Po zatrzymaniu auto zdechło, nie mogłem wyjąć kluczyka z konsoli. Po ręcznym otwarciu bagażnika zdjąłem klemę i ponownie podpiąłem i wszystko wróciło do normy. Cała droga do PL bez problemów. 2 dni później auto zgasiłem pod sklepem, po powrocie i otwarciu zamka auto znów zdechło. Znów zdjęcie klemy i ok. Klemy były czyszczone, są czyściutkie i mocno dokręcone. Wprawdzie aku nie wymieniany od 2006 ale mam wrażenie że wiek nie wiem jest przyczyną, bo gdyby padł zdjęcie klemy nic by nie zmieniło. Ma ktoś jakieś podobne doświadczenia?

Pozdr

Opublikowano
Moze cos z tym pirotechnicznym bezpiecznikiem? Swoja droga jak dojdziesz do tego o co chodzi, to napisz chetnie przeczytam.

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź klemę pirotechniczną, może auto po dzwonie i ktoś nie założył nowej tylko "skręcili" na krótko i teraz wariuje.
Krzysztof
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
ja może dokończę mój wątek bo może się to komuś przyda. okazało się, że gościu, który mi czyścił autko zalał mi czujnik IBS. Po odłączeniu go autko paliło. Na szczęśnie nie było potrzeby wymiany IBS, wystarczyło wysuszenie go i znowu działa. Pojeździłem dwa dni i wyskoczył mi błąd ELV!!! To auto to na razie straszna porażka. :mad2:
Opublikowano
Hehe i leci opinia BMW. Porażka to ta firma która Ci czyściła auto... i Ty że dałeś do paproków :roll:

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato