Skocz do zawartości

318i - nierówna praca silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z mooim autem na wolnych obrotach chodzi nierówno falują obroty,zmieniałem silniczek krokowy ,przepływke,cewke ale to niepomogło.Dzisiaj odkryłem że jak psikne przy kolektorze ssącym od strony listwy paliwowej to obroty sie podnoszą i zaczyna lepiej chodzić.Może mi ktoś doradzić co to może być. Dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam

falóją :arrow: falują

Edytowane przez maly13

Opublikowano
  • Autor
A konkretniej gdzie mam jej szukać,teraz jeszcze sprawdzałem i popsikałem na te wężyki które wychodzą od wtrysków paliwa i obroty się podniosły.
Opublikowano
  • Autor
Jeszcze jedno pytanieczy naprzykład mogą to być oringi pod wtryskiwaczem,dodam że jestem zielony w tych sprawach.Pozdrawiam
Opublikowano

Też wydaje mi się że dostaje się tam "lewe" powietrze.

Sprawdź tak jak Ci pisał kolega wcześniej czy to nie przypadkiem dolot.

http://img200.imageshack.us/img200/2941/zdjcie0196001320x200320.jpg

...na tym osiedlu

gdzie BEEMKA jest

prawie jak BENTLEY...

Opublikowano
  • Autor
kolektor ssący też był ściągany ale nic tam nieznalazłem.
Opublikowano

Ja przy takich objawach szukałem kilka miesięcy, wydałem sporo kasy na elektryków a przyczyną okazał się zawór odmy. Wcześniej sprawdzałem sam przewód gumowy łączący pokrywę zaworów z zaworem odmy, był OK i dawałem sobie spokój. W końcu rozebrałem zawór - zdjąłem plastikowy dekielek z góry i okazało się że membrana gumowa w środku jest popękana.

Radzę to sprawdzić.

Był: Nissan Almera 1.5, 2001

Był: VW Passat 1.8,1999

Jest: BMW 318 E46,2000

Opublikowano
  • Autor
A gdzie konkretnie jest ta membrana?
Opublikowano

Część nr 1 : http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AP31&mospid=47661&btnr=11_1514&hg=11&fg=15

Trzeba odkręcić 2 śruby imbusowe od dołu, zdjąć wąż gumowy nr 3, wymontować ten zawór odpowietrzający (zawór odmy - część nr 1), podważyć jego górną część - plastikową pokrywę (od góry jest taki trójkątny daszek z dziurką) i zajrzeć do środka. Trzeba użyć siły bo siedzi mocno. Jeśli membrana jest OK to składamy - można na klej, nic się nie dzieje, przyczyna nierównej pracy silnika musi być gdzie indziej.

Jeśli membrana jest porwana lekko - można wyczyścić i pokleić silikonem lub czymś podobnym. Przez nieszczelną membranę kolektor ssie lewe powietrze i olej z silnika.

Jeśli jest porwana bardzo - kupujemy cały nowy zawór , na Allegro ok 160 zł.

Wersja "economy" :twisted2: - między otwór w zaworze a otwór na kolektorze ssącym dajemy np. krążek z grubej gumy, zaślepiamy w ten sposób dziurę w kolektorze ssącym żeby nam auto nie łapało lewego powietrza które powoduje nierówną pracę silnika i zakręcamy zawór na te 2 śrubki. Skutki uboczne ; w korkach śmierdzi spalinami z przedmuchów ze skrzyni korbowodowej (zawsze są jakieś nieszczelności na tłokach).

Wąż gumowy (nr 3) idący od pokrywy zaworów do zaworu odmy oczywiście puszczamy wolno - inaczej nie będzie odpowietrzania skrzyni korbowodowej i będzie wypychało nam olej uszczelkami. Można go przedłużyć i puścić pod auto, będzie mniej śmierdziało spalinami z przedmuchów.

Był: Nissan Almera 1.5, 2001

Był: VW Passat 1.8,1999

Jest: BMW 318 E46,2000

Opublikowano

zdecydowanie obstawiam odme o ile waz jest widoczny i z dziury w nim slychac syczacy dziek o tyle odma niestety bez wyjecia nie do ocenienia

na szybko zdejmij korek oleju i zobacz czy dmucha jak dmucha to zawór potocznie zwany odma koszt z wymiana w aso 200ZL zamiennik produkuje 1firma ale wciaz jest niedostepny wiec nie polecam bo nie sprawdzony