Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

moje pytanie jest skierowane do znawców tej skrzyni.

gdyż po remoncie w firmie AXOD w Krakowie skrzynie odmówiła posłuszeństwa a mechanik (p. Dominik) wymigal sie od błędu postanowiłem sam ją rozebrać i usunąć usterkę przynajmniej będę miał świadomość tego że jak coś spieprzę to tylko na wlasne życzenie :)

Problem:

- brak wstecznego biegu

- na każdej pozycji auto jedzie do przodu

- na R ani do przodu ani do tyłu - efekt taki jak by chciała w obu kierunkach jechać :D

Diagnoza:

wg. mojego zdania i z tego co wyczytałem na forach wszelkiej maści :) doczytałem że mogło się zapiec coś tam w środku w spoob taki iż samochód został na 1 biegu ciągle zapiętym, podczas jazdy reszta biegów się dopina i auto zmienia od 1 do 4 płynnie i bez szarpnięć ale dopiero gdy się nagrzeje olej. ( z tego co pamiętam - gdyż BMW stoi w garażu od jesieni)

zbliża mi się urlop i chciał bym go poświęcić na wyjęcie skrzyni rozebranie jej i wymianie elementow zapieczonych

tylko teraz tak :)

- jak się zabrać za rozbiórke skrzyni tak żeby ją potem złożyć. na co zwrócić uwagę?

- jaka kolejność koszy odpowiada za biegi licząc od konwertera?

- gdzie wyważyć wał? w okolicach krakowa?

czy może na forum jest ktoś kto by mi pomógl przy zabawie - moge sie odwdzieczyc pro sesja zdjeciowa twojej buni :))

BMW 750i V12 E32 - Będziesz Mógł Więcej :)))
Opublikowano
Powiem tak kolego jesteś bardzo odważny że chcesz sam skrzynie naprawić. Ja jednak nie odpuścił bym temu mechanikowi. Wziął kase niech patrzy co spieprzył. Mój kolega robił kilka lat w serwisie automatycznych skrzyń biegów i wiem że to nie takie proste ogarnąć te skrzynie. Nasze to jeszcze przestarzałe ale już Tiptroniki, DSG itp to dopiero masakra. Nie lepiej było wymienić na drugą z angola? Te skrzynie są bardzo trwałe jak prawidłowo serwisowane więc lepiej chyba było taką wsadzić.
Opublikowano

Też zabrałem się sam za naprawę skrzyni (4hp22) z pozytywnym efektem i mogę Ci tylko pogratulować decyzji.

Najważniejsze to kanał i dobre klucze- przy wyjmowaniu potrzeba przedłużek i przegubów- i tylko dobrej jakości końcówki- jak zjedzisz łebek to AMEN. Mi wyjęcie skrzyni zajęło prawie 2 godziny- jak będziesz miał kogoś do pomocy to dużo szybciej sobie poradzisz.

Do rozbierania skrzyni zabierz się jak będziesz miał już schematy budowy i najlepiej sobie cyknij co jakiś czas fotkę żeby nie mieć wątpliwości przy składaniu.

Jeśli rzeczywiście masz zniszczone tarczki to zauważysz to bez problemu na oko. Fajne zdjęcia są w tym linku podanym we wcześniejszym poście.

Odkręcając sterowanie skrzyni odkręć tylko te śruby które masz na zdjęciu zaznaczone bo inaczej rozpołowisz tą płytę i będzie zabawa ze złożeniem.

Wyciągając skrzynię najpierw odkręć konwerter od koła i zdejmuj skrzynię z konwerterem, ale to już pewnie wiesz. Co do wyważania wału napędowego to ja zaznaczyłem położenie i tak samo skręciłem i nie było żadnych problemów.

Przy okazji sam sprawdzisz co w twojej skrzyni było zrobione a za co zapłaciłeś.

PS: usterki typu linka, wajcha itd wykluczyłeś?

Opublikowano
linka musi byc cala bo bez problemu wstawiam parking z blokada zapatką i na R włączają się światła wsteczne. Powiedz mi gdzie kupileś nowe tarczki uszczelki i czy masz jakies zdjęcia z naprawy jak tak to czy można by było prosić o podeslanie chcial bym zobaczyć jak to wygląda :)
BMW 750i V12 E32 - Będziesz Mógł Więcej :)))
Opublikowano

http://midparts.com.pl/pl/c/4HP224HP24/97/2 tu kupiłem tarczki i uszczelniacz.

Szczerze mówiąc to wymieniłem tylko uszczelkę miski i uszczelniacz na wałku -poszedłem po najniższych kosztach- wtedy jeszcze nie wiedziałem że mi się uda- ale nic nie ciekło;)

Co do tarczek to wymieniłem tylko tarczki, przekładki zostawiłem stare- nie wykazywały żadnego zużycia. Wymieniłem jeszcze 2 pierścienie na wałku który wchodzi w pompę- okazało się, że niepotrzebnie- stare miały identyczny wymiar.

Niestety zdjęcia robiłem telefonem i już ich nie mam. Pomocne były mi fotki z neta, zapomniałem już jaka to stronka ale jak znajdę to zamieszczę tu link.

Dodam, że nie widziałem nigdy wcześniej automatycznej skrzyni a tym bardziej jej wnętrza.

• 2 tygodnie później...