Skocz do zawartości

330xd skrznia tiptronic problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jestem pierwszy raz na forum choć nie ukrywam ze czesto czytam.

mam problem ze skrzynią w 330xd 2000r.

objawy nastepujące:

auto kreci sie do 5-6k (czerwone pole) jednak zanim przerzuci na wyższy bieg mysli 2-3 sekundy lub schodzi z obrotów i stara

sie redukowac (dotyczy głowniezmiany z 2 na 3).

czy mimo tego ze wchodzi na obroty moze to byc zależne od dostarczania paliwa :?:

prosze o opnie.

Opublikowano

podpytałem troche i objawy o których mowisz mogą byc ponoc (nie znam sie na tym)w benzynie. moze to byc nawet tak prozaiczna sprawa jak filtr paliwa. oby nie skrzynia bo sie załamie :duh:.

zaczynam od filtra bo i tak musze zmienic - po kupnie tego nie zrobiłem.

oczywiscie słyszałem takze ze malo oliwy w skrzyni ale to wyklucza fakt ze auto po zapodaniu D/R bez problemu i dodawania gazu sam z siebie sie toczy.

Opublikowano
Jeżeli samochód bez żadnego problemu, bez zająknięcia kręci się do czerwonego pola to raczej problem z zasilaniem odpada. Filtr wymień. I najlepiej podjedź na kompa. Będziesz miał pewność co do ciśnienia pompy paliwa, działania przepustnicy itd. Nie ma sensu bawić się w wymianę części na czuja. Za kompa zapłacisz od 30 do 100zł i będziesz pewien usterki. Jak komp nic nie wykaże to na diagnostykę do dobrego serwisu ASB.
Opublikowano

wymian filtra poprawiła dynamike ale na zmiane biegów/obroty nie ma wpływu -dokładnie jak powiedziałes.

komp nie wykazał błedów, które mogą miec na to wpływ (weliminowałem inne :)).

generalnie można prowadzić z płynna zmiana na niskich biegach jednak kontrolując na maxa dodawanie gazu,

co ma niewątpliwie wpływ na jazdę jak i osiągi auta.

w pierwszej wolnej chwili chce zostawic auto u dobrego mechanika :mad2: