Skocz do zawartości

318i touring - central nie zamyka/otwiera tylnych drzwi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wczoraj zakupiłem bmw E36 318i 1996r. Kombi mam do was pierwsze pytanie..

Otóż centralny zamek otwiera mi przednie drzwi prawe i lewe oraz tył klapę , natomiast tył drzwi nie reagują.

Pytanie moje czy jest mozliwość by w moim aucie nie było centralnego zamka w tylnych drzwiach czy jest to jakaś usterka ?

Dokładniej chodzi mi o to czy były produkowane BMW z centalnym zamkiem tylko na przednie drzwi i klapę a tył bez centrala [troche bez sensu]?

____

Poprawiłem tytuł. Proszę zapoznać się z formatem tytułowania wątków dla tego działu, gdyż następnym razem dam ostrzeżenie. /mattiss

Opublikowano

Jutro przebadam dokładnie , wszystkie bezpieczniki i kable przelece ..

Jak nie pomoże to zdejme boczek i sprawdze czy jest tam siłownik centralny..

Opublikowano
to jest na bank kwestia wyłącznika krańcowego zamka(actuator),zamek przy zamknięciu lub otwarciu przejeżdża przez krańcówkę i przestaje działać.Można to wymienić Remove Repair Replace Rear Door Lock Actuator lub naprawić.Naprawiałem to u siebie(w touringu) i u kumpla(też w touringu) i też w tylnych drzwiach.Największym problemem w całej operacji jest wyciągnięcie a potem zamontowanie go,bo zamka nie da się wyciągnąć na zewnątrz :?
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

Rozebrałem , centarl jest tyle że uszkodzony..

Uszkodzone są siłowniki a dokładniej to co pisał green71 - krancówka ..

Nie wiem tylko jak mam to naprawić ? Wymienic te krancówke czy jak ?

Bo jak krancówka jest wcisnieta to silniczek w jedna strone dziala [chyba przy zamykaniu drzwi] natomiast nie działa przy otieraniu gdy krancówka jest nie wcisnieta :/

Jak to naprawić ?a Może kupić używke na allegro ?

Co polecacie ? Ewentualnie jakis sklep internetowy z częściami do BMW ?

Numer katalogowy siłownika to 67111393999

Ale nie mam pojęcia czy to kupić nowe czy używane ...

Opublikowano
można to naprawić.Trzeba rozebrać aktuator i wylutować krańcówkę(jest na trzech nóżkach) i przylutować ją o milimetr wyżej(tak żeby ten dzyndzel na ślimaku dosięgał jej).Ja tak zrobiłem ponad rok temu i działa bez problemów do tej pory.
Opublikowano
Ale u mnie jest inny problem , dzyndzel ze slimaka dosięga do krancówki , tylko ten dzyndzel jak przejedzie w drugą strone jak krancówka to nie che powracać, prąd idzie kablami ale cos w środku nie działa że dzyndzel nie wraca :d
Opublikowano
ten dzyndzel nie wraca bo powinien zatrzymać się na krańcówce,a przejeżdża dalej.Miałem ten sam dylemat bo teoretycznie go dosięgał ale ten dzyndzel musi włączyć krańcówkę.Bo tylko przy włączonej krańcówce jest prąd na otwarcie zamka.
Opublikowano

No ale mi działa jak jest na krancówce :< ,czyli otwierają się drzwi [bo jest dzyndzelna krancówce] ale podczas otwierania przejeżdza za dzyndzel i nie chce wracac podczas zamykania ,,

Rozumiesz?

Opublikowano
tak rozumiem,jeszcze jedno pytanie.Czy dzialanie zamka sprawdzałeś na ściągniętej obudowie(ten czarny plastik)?