Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. :)

Będę w najbliższych dniach oglądał e90 z silnikiem 2,5 w automacie.

Bardzo mało opinii znalazłem o tym silniku.

Proszę o wasze opinie dot. tego auta (z tym silnikiem) :)

A jak awaryjność i koszty części ?

pozdrawiam

Opublikowano

Witaj,

Mam dokładnie taki samochód, spisuje się rewelacyjnie, automat piękna sprawa.

Silnik jest praktycznie bezawaryjny, dźwięk R6 przyjemny dla ucha.

Minęły trzy lata, w tym okresie wymieniłem czujnik, tarcze z klockami, świece, filtry

itd. wiadomo eksploatacja.

Poza tym leje i jazda.

Chcesz zobaczyć jak wygląda zadbane auto, zobacz moją galerię.

viewtopic.php?f=26&t=134314

Sprawdź dobrze stan techniczny.

Powodzenia.

-----///Moja galeria- BMW E90- M Pakiet LCI///------

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=146363

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź :)

A jeszcze możesz mi powiedzieć co znaczy czerowny trójkąt z wykrzyknikiem (wyczytałem, że pokazuje że zbliża się termin przeglądu), a jak to obejść czy przestawić ?

Opublikowano

Tu masz link do instrukcji obsługi

viewtopic.php?f=70&t=138027

Weź sobie pobierz i znajdziesz tam podstawowe informację.

Czerwony trójkąt oznacza że auto domaga się serwisu lub wystąpiła usterka.

Co jest, dowiesz się po podłączeniu samochodu pod komputer.

Możesz to zrobić w ASO (ceny wysokie), lub w warsztatach gdzie mają sprzęt i wiedzę.

TU masz filmik jak się kasuje:

Sprawdź sobie w dziale "polecane warsztaty", gdzie koło Ciebie jest dobry mechanik

od BMW.

viewforum.php?f=10

Ps. Sprawdź czy przypadkiem nie jest to samochód z USA.

Pozdrawiam z Poznania.

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

Opublikowano
w usa nie bylo tego modelu.Tam byl 325i ale silnik od poczatku byl wkladany 3.0 215(u nas 218)km,Pozniej zastapiono w europie na3.0.Sam takiego sciagnalem ze stanow.Ogolnie autko spoko.Skrzynia steptronik dawala rade.Tylko to spalanie 13l srednio mi pila!!!Przy dynamicznej jezdzie!No ale dla bmw r6 warto!!!
Opublikowano

Ja mam taką krajową od marca 2010. Przejechałem 20 tyś km do tej pory i tylko przegląd, wymiana tylnych hamulcy, żarówki także eksploatacja. W calej histori serwisowej która sprawdzałem nie było odnotowanych tez zadnych czynności serwisowych poza eksploatacyjnymi. Co do silnika dzwięk faktycznie super ale na oleju 5w30 bierze 1 litr na 3 tys km. Przy następnej wymianie zmienie pewnie olej na 5w50 i zobaczymy czy coś się zmieni.

Skrzynia automatyczna bardzo fajnie pracuje. Steptronic ma jakby lekkego laga bo od momentu wcisniecia gałki do rozpoczecia zmiany mija chwilka ale sama zmiana biegu jest szybka.

Spalanie w trasie jest przyjemne bo przy predkosciach 110 mozna zejsc do 7 litrow. Spalanie z trasy po autostradach przy prędkosciach w zakresie od 100 do 220 (spokojnie to byly niemieckie autostrady) wyszło 9,2 litra. Natomiast po mieście trudno jest mi zejsc ponizej 12 litrów a przy mocno dynamicznej jeździe dochodzi do 17 litrów.

Mały OT: niektórzy w oznaczeniu swojego auta mają np. 325iA. Czy to A oznacza skrzynie automat czy to coś innego?

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

Tak "A" oznacza automat. Spalanie wiadomo, ale wiele zależy od techniki jazdy.

Jak będziesz jechał gaz-hamulec to łyknie swoje. Jednak jeżdżąc normalnie to

te 11 literków styknie. Dobrze jest wiedzieć, że w razie czego jest ten zapas mocy i

wtedy "DS" i jazda do przodu.

Zauważyłem że, hamulce z tyłu zużywają się znacznie szybciej. Wiadomo tylni napęd

i czasem moc musi być poskramiana przez systemy.

Jak czytam te wszystkie problemy z dieslami, to już wole spalać więcej na sto i mieć

spokojną głowę.

Mam w rodzinie CLK 320 "V6" w benzynie i muszę powiedzieć że jest ok.

Komfort i wygoda super, a i postrzeganie przez innych lepsze.

Pozdrawiam i szerokości.

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

Opublikowano

Dzięki za potwierdzenie literki "A"

W kwestii diesla jakiś czas temu do tych samych wniosków doszedłem :))

Patrząc po Twojej galerii bardzo podobne wersje autka mamy, kolor zewnetrzny taki sam, wewnątrz też :) Jedyne różnice to kierownicy nie obita drewnem i brak nawigacji. Swoją drogą to ciekawe że krajowa E90 z 2005r ma nawigację. Mapy Polski pojawiły się chyba dopiero w roku 2008. Rzadko kto wtedy chyba wybierał tą opcję. U mnie nie ma ale cóż nie można mieć wszystkiego :) ciężko jest znaleźć używane auto w dobrym stanie więc jeśli się już takie znajdzie to lepiej nie wybrzydzać :)) Ogólnie 325i jest bardzo fajnym autkiem i godnym polecenia :)

W kwestii silnika zastanawia mnie jednak fakt czemu BMW w europie do 325 wkladalo 2.5 litrowy silnik a w USA 3.0 litrowy, na dodatek po 2 latach przestali ten 2.5 litrowy robic i zaczeli w europie wsadzac ten sam co w USA. Troche mi to wygląda tak jakby cos ten silnik 2.5 litra był nie udaną konstrukcją lub coś w tym stylu ale nie wiem czy to słuszna teoria, może po prostu chcieli obniżyc koszty produkcji i nie utrzymywac dwóch osobnych linii produkcyjnych....

Pozdrawiam.

Opublikowano
Papryk...spokojna głowa silnik 2.5 218Km i 2.0Km sprzed facliftingu uchodzą za niezniszczalne,są duzo trwalsze niż te po modyfikacjach czyli np.2.0 170KM,mam wiele gazet o używanych e9x,bezynówki po liftingu miały m.in problemy z wtryskiwaczami(często "siadały").We wszystkich gazetach jest to samo jesli benzyna to z poczatku produkcji,paliły więcej niż nowsze wersje ale cos za cos....
Opublikowano

uffff wlodek82 uspokoiłeś mnie :)

u mnie siedzi N52B25 czyli to by była ta niezniszczalna konstrukcja?? ;)