Skocz do zawartości

316i e36 rosnąca temp. Brak ogrzewania i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam posiadam BMW jak w temacie. ostatnio pękł mi przewód chłodzący odmę. Wylało sie troche płynu, dojechałem do domu, przewód wymieniłem dolałem płynu, układ odpowietrzyłem a bmw dalej łapie wysoką temp. po uchylenie odpowietrznika z koreczka wydobywa się para...dodatkowo mimo tego że ogrzewanie jest ustawione na full, nie ma grzania. Wisko wygląda na dobrze działające, obieg wody jest czyli pompa raczej tez ok, oba przewody są gorące wiec termostat się otwiera. Co może być przyczyną? Uszczelka pod głowicą?? (raz już robiłem uszczelkę, jakiś rok temu.)
Opublikowano

Możesz wymienić termostat ale nie musisz najpierw odpowietrz auto mój sposób na odpowietrzenie bmw odkręcasz korek wlewu do chłodnicy i korek od odpowietrzania dmuchasz cały czas aż płyn nie poleci z odpowietrznika jak poleci szybko wszystko zakręcasz u mnie po takim zabiegu jest OK! Jeśli to nie pomoże to termostat sprawdź

Powodzenia

Opublikowano
jeżeli węże od chłodnicy są twarde to znaczy że wytwarza się duże ciśnienie a to by wskazywało na uszczelka pod głowicą.

lub... zapowietrzony układ chłodzenia :)

Opublikowano
No więc próbawałem odpowietrzyć na wszystkie możliwe sposoby...i nic. Dalej łapie wysoką temp. z nawiewu wieje zimne powietrze, dodatkowo zauważyłem że chłodnica jest ledwie ciepława...
Opublikowano (edytowane)

A chłodnicę w jakim masz stanie? może jest niedrożna.

Odkręć kolek wlewu w chłodnicy wkręć na 2000 obrotów i zobacz czy jest przelew płynu kanalikiem.

Edytowane przez BIZON8000
tel. 514.99.46.99
Opublikowano
ja obstawiam uszczelkę pod głowicą z nawiewu leci zimne powietrze a nawet jeżeli chłodnica jest niedrożna to nagrzewnica działa na małym układzie chłodzenia i powinno lecieć ciepłe powietrze. widziałem już podobną sytuacje tylko w innym aucie. też leciało zimne powietrze z nawiewu i temp rosła
Opublikowano

Pomiar ciśnienia w cylindrach, co2 w chłodziwie, masło na bagnecie, korku oleju.

Trzeba to sprawdzić wszystko zanim się zacznie rozbierać głowicę.

tel. 514.99.46.99
Opublikowano
Wczoraj też miałem taki przypadek, odkręciłem korek chłodnicy, zakręciłem (niestety nie do końca) przejechałem do sklepu - ogrzewania brak, zajrzałem pod maskę płyn uciekł (nie cały :) ) Odpowietrzyłem i ogrzewanie wróciło, silnik się nie nagrzał bo był to dystans 500 metrów. Później już wszystko było ok.
tel. 514.99.46.99
Opublikowano

to ze kolega odpowietrzył na wszystkie możliwe sposoby to nie znaczy ze zrobił to dobrze. Jeżeli już padła uszczelka to: tak jak bizon napisał i z wydechu powinny lecieć kłęby pary lub przynajmniej powinno być czuć słodki zapach.

Ja jednak upieram się ze nadal zapowietrzony układ.

Opublikowano
Wczoraj wyjałem termostat, zalałem płynem wlało sie ok 6litrów. odpowietrzyłem. Silnik nagrzewał sie znaznie dłużej ale pochodził ze 20min i wskazówka była na 90 stopniach. Z nawiewu zaczeło wiać wkońcu gorące powietrze...przejechałem sie jakies 10km i temp. nie wzrosła...to oznacza zły termostat?? czy sa jakies inne możliwości.??
Opublikowano (edytowane)

Tetrmostat jest zwalony i go wymień.Po prostu się nie otwiera stąd ten problem

A najlepiej zawsze przodem stawać pod górke lekko,powietrze lepiej ucieka z silnika w stronę chłodnicy :cool2:

Ja ostatnio zakupiłem sobie 328 niby z walnięta uszczelką. Objawy takie : Uzupełniam wodę (w tym wypadku) i tak : po jakimś czasie woda zaczyna się podnosić i opadać....zaczynają lecieć bombelki ale nie z odpowietrznika tylko z pojemniczka,zimne powietrze z nagrzewnicy. Pierwszy raz nie odpowietrzam Bmki ,ale kolega podsunął pomysł z termostatem więc może tylko oto biega

Edytowane przez DjAquaz
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano

Dzisiaj znowu zrobiłem przejażdzke, i bez termostatu wróciło wszystko do normy (tylko musi troche dłużej pochodzić zanim sie nagrzeje) temperatura w normie. Z nawiewu wieje gorącym.

Na korku od oleju i bagnecie ani śladu tego 'masła', na bagnecie czysty olej...w zbiorniczku wyrównawczym nie widać bąbelków. pompa chodzi i chłodnica jest drożna bo leci strumień z kanalika i to dosyć pokaźny