Skocz do zawartości

Stukanie na niskich biegach e39 520i touring.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od jakiegoś czasu słyszę jakieś pojedyncze stuki jak jadę np. na biegu nr 2 [powoli] wciskam sprzęgło słychać stuk, potem puszczam sprzęgło słychać znów. Byłem u mechanika i mówi, że tuleje tylnej belki do wymiany. Może tak być? Na wyższych biegach nie słychać tego. Koleś mówi że na razie można spokojnie jeździć tyle, że będzie stukać. Ale to jak na razie ledwo słychać. Nikt tego nie słyszy prawie prócz mnie ;p

Teraz jak to tuleje to jakiej firmy je wybrać bo nie mam pojęcia. Te będą dobra? http://allegro.pl/tuleja-tuleje-tylnej-belki-bmw-e39-touring-kombi-i1395170281.html Proszę o radę.

Opublikowano

A ja bym obstawił bardziej gumowy łącznik między skrzynią biegów i wałem napędowym - element nr 2:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DH11&mospid=47552&btnr=26_0188&hg=26&fg=10

W tej gumie są tuleje metalowe, przez które idą śruby mocujące. Z czasem guma się wyrabia i tuleje łapią luz na boki. Słychać to właśnie głównie przy zmianie prędkości obrotowej między skrzynią a wałem (wciskanie sprzęgła powoduje delikatne różnice/naprężenia między prędkością skrzyni biegów i wału napędowego). U siebie to już przerabiałem i właśnie miałem taki głuchy stuk przy wysprzęglaniu/wrzucaniu biegu.

Pzdr.

Opublikowano

Dokładnie tak jak pisze kolega. Wymieniałem ten łacznik u siebie zaraz po swietach,objawy były identyczne.Ja za namową mechanika kupiłem tą cześć firmy lemforde bo powiedział że jest ona narażona na duże obciążenia i dobrze jak bedzie z górnej półi.

SZCZEŚLIWEGO NOWEGO ROKU DLA WSZYSKICH

MIŁOŚNIKOW MARKI BMW !

Opublikowano

Pomocy!!! Może ktoś mi pomoże, nie wiem co jest, raz jest stukanie, a raz nie ma, jadąc wolno i normalnie i na dobrej drodze, był sprawdzony na przeglądzie diagnostycznym i jest wszystko na zawieszeniu w porządku. mechanik powiedział że prawdopodobnie będzie przegub zewnętrzny z połośką prawego tylnego koła. czy jest to prawdopodobne??? samochód podczas jazdy robiąc manewry przy nacisku na lewą stronę słychać bardziej stukanie, a na prawą mniejsze stykanie.

może ktoś udzieli informacji.