Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Lewe powietrze obadałem, niby wsio jest OK, objaw ewidentnie niepracujących cylindrów. Na kompie nie było żadnych błędów poza wypadającym zapłonem. Sprawdzę cewkę...
  • Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Chyba tak, kolega ttrol opisał sytuację gdzie ten wężyk był pękniety i zalewało te cylindry. Może u mnie jest podobnie...
Opublikowano
Wczesniej napisałeś, że miałes bład sporadyczny wiec watpie że to będzie to. Sprawdzic oczywiscie nie zaskodzi, te wężyki od temp. robią sie twarde i ciężko je zdjąć wiec uważaj żeby nie złamac plastikowgo elementu wtrysku. Może powinieś sprawdzić pomp paliwa, może ona nie domaga.
Opublikowano
W sumie racja z tym sporadycznym błędem, zastanawia mnie czy coś nie związanego z samym zapłonem jak np. pompa wyświetlało by błąd "wypadania zapłonu" ?
Opublikowano
Wiem, że jest tak np. jak masz za mało wachy w baku i pompa nie zasysa dobrze to na kompie jest bład o wypadającym zapłonie. Wiec jesli pompa jest na wykończeniu może być podobnie ale pewności nie mam. A jak wymieniłeś przewody to wymniniłeś też swiece?
Opublikowano

Świece maja pół roku, założone NGK BKR6EQUP. Co do pompy to jeszcze zastanawia mnie czemu tylko jedna strona kuleje ?? Wiem że takie dyskusje można prowadzić godzinami ale narazie nic innego mi nie pozostaje :P Wyczerpałem swoje pomysły :)

Jeszcze jedno, jak przeglądam rysunki to wg. roku produkcji nie ma odpowietrzania wtrysków http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=GK21&mospid=47522&btnr=13_0399&hg=13&fg=15 Hmm w sumie to na jednym rysunku nie ma a na innym jest :P

Opublikowano
więc swiec napewno są dobre, kurcze nic innego mi nie przychodzi do głowy, może któras przepustnica się przycina. Może kolega ttrol wniesie coś do tematu :norty:
Opublikowano
A czy lekka nieszczelność na uszczelce kolektora wydechowego może powodować takie akcje ? Charakterystyczne pierdzenie słychac tylko przy zimnych elementach, chwile pochodzi i pierdzenie ustaje.
Opublikowano
Hej, muszę wątek przeanalizować, bo ciężko tak na szybko pisać. Postaram się jak najszybciej.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
A nie jest tak, że na zimnym jest gorzej, ana ciepłym dobrze, bo mogło by to świadczyć o uszczelkach pod kolektorami ssącymi. Ew. gumowe elementy od podciśnienia przy przepustnicach.

BMW - Broń Masowego Wrażenia

Moja 850i

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=120911

http://img121.imageshack.us/img121/5670/pasek2e.jpg

detailing http://www.funkyking.eu

Opublikowano
Temp. silnika nie ma znaczenia. Obadam jeszcze świece mimo iż sa prawie nowe, bo chyba już nic innego mi nie pozostaje :/
Opublikowano
Kontrolka gaśnie normalnie, jedyny błąd w silniku to wypadający zapłon na cylindrach ..... błąd sporadyczny. THX za info o pompach :P
Opublikowano
Oddałem auto do mechanika, wstępnie wykrył że prawdopodobnie padł komputer od silnika. I teraz chciałem Was zapytać czy tam jest jeden czy dwa (gdzieś takie info wyczytałem), czy ide na np. Allegro i mogę kupic inny sterownik i będzie OK, czy taki uszkodzony sterownik można naprawić ?
Opublikowano
Witam, komputer musi mieć ten sam numer co Twój. U mnie w M70 są dwa, nie wiem jak to jest w M73, czy juz jest jeden, czy jeszcze dwa.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Ech.... nadal nic nie wiadomo, elektryk coś tam kombinował i chwile było lepej ale na drugi dzień znów to samo :( Teraz na kompie wyświetla podobno błąd wypadania zapłonu na 9`tym cylindrze. Skąd komp bierze info który cylinder nie domaga ?
Opublikowano (edytowane)

Witam. Moim zdaniem to padnięty komp silnika nie bedzie powodował, sporadycznego wypadania zapłonu. Czy dalej "buja" całym silnikiem? jesli tak to wypadający zapłon w v12 jest praktycznie niewyczuwalny. spawdzałeś czujnik położenia wałka rozrządu? on może nie zawsze wyskoczyc na kompie, spotkałem sie z podobną sytuacja, u znajomego na kompie żadnego błedu a silnik latał jak żyd po pustm sklepie, w tych czujnikach na zgięciu przwewodu rozpada sie izolacjia i robi sie przebicie.

Pozdro, i daj znac co dalej.

Edytowane przez Konrad_740
Opublikowano
Hej, u mnie akurat jak nie palił na jeden cylinder to bujało całym autem na boki i to V12. Wydawałoby się, że będzie inaczej, a jednak. Ten czujnik położenia wałka rozrządu nie jest dobrym tropem, ponieważ w M73 jest tylko jeden po jednej stronie, a zatem obie strony by niedomagały.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Ewidentnie jest to tylko jedna strona (prawa - od pasażera), najbardziej wyczuwalne jest to na postoju np. na światłach czuje się bujanie, nie jest to jakieś mega mocne ale jednak jest. W wydechu z prawej strony słychać cykliczne-charakterystyczne pyr - pyr - pyr :P
Opublikowano
Hej, u mnie akurat jak nie palił na jeden cylinder to bujało całym autem na boki i to V12. Wydawałoby się, że będzie inaczej, a jednak. Ten czujnik położenia wałka rozrządu nie jest dobrym tropem, ponieważ w M73 jest tylko jeden po jednej stronie, a zatem obie strony by niedomagały.

U mnie najpierw nie palił na 2 i nie było to specjal nie wyczuwalne, dopiero jak padła cała strona zaczęło bujac buda.

Dobra skoro czujnik nie, to co jeszcze może powodować wypadanie zapłonu? Świece masz sprawdzone, kable nowe, kopułki też. Co ten mechanik dokładnie z kompem robił, wymienił go? Zostają jescze lejące wtryski wentualnie brak cisnienia na cylindrze 9.

Opublikowano
Prawdę mówiąc to z kompem chyba nic nie robił (stwierdził chyba że jednak jest OK), czy to np. wina kompresji to chyba nie, ta usterka przytrafiła się nagle - pyk i już. Za tydzień odstawię auto ponownie i dalej będzie badał...
Opublikowano
Sonda będzie fiksowała przez to, że wypadają zapłony i jest zły skład spalin więc raczej będzie skutkiem a nie przyczyna wyp. zapłonów