Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie czy zauważyliście w swoich autach, że rano odpalając auto (w okrasie zimowym) słychać wyraźny gwizd (najprawdopodobniej turbiny), trwa to około 30s na wolnych obrotów. Po tym czasie auto zachowuje się normalnie. Po paru minutach pracy, zgaszeniu i ponownym zapaleniu auta gwizd nie występuje. Prze zimą przy zapalaniu auta i na wolnych obrotach było cicho, pogwizdywała tylko przy gazowaniu. Brak smarowania (olej chyba nie zamarz), może jest gęstsze powietrze a może koniec turbo ?

pozd

Opublikowano
u mnie takie coś nie wytepuje
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na wolnych obrotach, nawet na zimnym silniku w czasie mrozu turbo nie powinno być trochę słychać.

Na zimnym silniku przy 1,5-2,0 tyś. obrotów to raczej może być słyszalne (zwłaszcza zimą), ale u mnie w 3.0d nawet na zimnym silniku i np przy 2 tyś obrotów jest praktycznie niesłyszalne.

Może stosujesz mało płyny olej silnikowy, i w niskich temperaturach zawsze turbo będzie głośniejsze?

Ja zalewam 5w30 i problemów nie ma.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg