Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
mam takie pytanie....czy jest to normalne w jedynkach ze jak jezdze na swiatlach dziennych to swieca sie takze lampy tylne??? auta ktore maja seryjnie montowane swiatla do jazdy dziennej to tylko swieca lampy przednie Edytowane przez mexxpuma
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jak masz ustawiony przełącznik świateł na "Auto" to powinny się świecić tylko przednie reflektory.

www.bmw-uzywane.com

http://img115.imageshack.us/img115/7632/88263882bl9cn0.jpg

M3 3.0 E36 '95 Turbo - okolice 500 KM

Opublikowano

Może to zależy od rocznika? bo zgodnie z polskimi przepisami to samochody rejestrowane poraz pierwszy do 31.12.2009 musiały mieć zespolone włączanie świateł dziennych z lampami tylnymi tzn. musiały świecić łącznie.

Auta rejestrowane poraz pierwszy po 31.12.2009 nie mają tego obowiązku i światła dzienne włączane mogą być niezależnie od lamp tylnych a co z tym idzie świecić mogą tylko przednie.

Jeżeli masz salonowy samochód to powinno właśnie tak być, choć nie wiem czy fabryka w Monachium tak się przejmuje naszymi przepisami i zmieniła to zgodnie z datą zmiany przpisów w Polsce. Przyznam, że sam nie wiem jak świecą u mnie, jak chyba większość na tym forum bo kto patrzy za siebie :D

Proponuję żeby każdy sprwadził tyły - kto jeździ na dziennych autem kupionym do 2009 i po 2009

UE chciała wprowadzić obwiązek jazdy na dziennych światłach od 2011 na obaszarze całej Unii lecz nie przeszło ze względu na emisję CO2 i się z pomysłu wycfali. Austria w 2008 zniosła obowiązek jazdy na światłach w dzień również z tych względów oraz dlatego że wcale nie poprawiło to bezpieczeństwa na drogach a wręcz przeciwnie, wzrosła ilośc kolizji z powodu niezauwazenia pojazdu jadacego bez świateł w bardzo słoneczne dni. Mają jakies badania że oko ludzkie w słoneczny dzień jest tak przyzywczajone do tego że wszyscy jadą na światłach i nie rejestruje zapominalskich. Paradoksalnie nie ma tego problemu w pochmurne dni, wówczas nawet gdy ktoś jedzie bez świateł to oko ludzkie szybciej go zarejestruje, gdyż w takie dni oko jest bardziej skupione na wyłapywaniu szczegółów.

Moim zdaniem lepszy był stary przepis że światła powinny być włączane w warunkach ograniczonej widoczności. Kto chciał jeżdził na światłach nawet cały rok a inni użytkownicy na drodze mieli tego świadomość i byli wyczuleni na to że nie wszyscy jadą na światłach.