Skocz do zawartości

318 i Mniejsze spalanie po wymianie akumulatora????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, mam dziwną opcję z moim autem. Wczoraj rano wydarzyła mi się historia następująca. Auto nie odpaliło, akumulator do wymiany. To był jeszcze akumulator z pierwszego montażu, auto jest produkcji 03.2003 więc miał prawo paść. Po wymianie na nowy auto odpala na dotyk, tj. natychmiast wkręca silnik. Poprzednio jakoś tak ze 3 razy jęczał zanim odpalił. Najdziwniejsze są jednak obiawy, które dostrzegłem po wymianie. Auto ma dużo więcej mocy, zdecydowanie da się to odczuć. Lepiej się wkręca i ciągnie jakby płynnie. I do tego, po zdjęciu klem zresetował mi się komputer i spalanie auta spadło zdecydowanie.

Tylko zeby wszystko było jasne. Auto mam od 2 miesięcy i bardzo starannie i wielokrotnie sprawdzałem spalanie w różnych cyklach. Ostatnio zerowałem licznik kilometrów i spalania podczas tankowania jakieś 7 dni temu. Komputer pokazywał 11- 12,5l/100. Teraz pokazuje 9,5. Wczoraj w mieście zszedłem do 9 na luzie. Miasto było w miarę puiste, ale jazda podobna do tej na codzień. Nie mam pojęcia co jest, czy to zbieg okoliczności z tą wymianą, czy tam się coś kurcze poresetowało i jakoś inaczej teraz motor pracuje? Nie wiem, co wy na to? Wiem, ze brzmi to niedorzecznie, ale takie są fakty...

Gość, który mi założył akumulator powiedział, ze jak odpalałem na tym starym aku to on nie miał wystarczającej mocy i dławił się trochę silnik i czujnik rozrządu coś tam nie domagał i silnik mógł się nieprawidłowo odpalać....

Jesli chodzi o sprawy związane z mechaniką, nie wypowiadam się, jestem laikiem, ale ten tekst mnie po prostu jakoś nie przekonuje. Co się mogło źle odpalać?

No jakaś chyba bzdura. Tak czy inaczej auto ma więcej mocy i mniej pali.... Czy ktoś z Was moze mi to wyjaśnić???

Opublikowano

Twój alternator produkuje prąd który jest potrzebny do zasilania wielu elementów elektrycznych. Zimą jest ich szczególnie dużo. Ten prąd jest brany z akumulatora i uzupeniany przez wlaśnie alternator. Jeśli akumulator jest bardzo slaby, alternator musi pracować ze zwiększoną silą, a energię do pracy bierze z silnika.

Jest możliwe że zużycie paliwa spadnie, ale nie o 3 litry. Myślę, że jest to bardziej wina slabego zasilania komputera i klopoty z tym związane.