Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmm, a to może wiesz jeszcze kolego co zalecali do E30 2.4 D. Albo chociaż gdzie szukać informacji o tym? :)

OK., chyba znalazłem! SAF-XO 75W90 Castrol. Tylko, ze to się nie bardzo zgadza z tym co napisałeś :/

Opublikowano

W książce sam naprawiam E30 jest napisane co leje się do diesla. Raczej nie ma znaczenia jeśli chodzi o dyfer i skrzynię. Do dyfra oryginalnie wlewany był olej SAE80, czyli odpowiednik to np. Castrol Dynadrive 80W90 lub EP 80W-90.

Więcej masz tutaj:

http://www.castrol.com/castrol/sectiongenericarticle.do?categoryId=9014478&contentId=7028746#7173723

Jeśli chodzi o skrzynię, to u mnie leje się 80W, ale wiem że w zależności od skrzyni (kolorowe nalepki na boku skrzyni) leje się różne oleje. Trzeba sprawdzić co jest na skrzyni i wtedy dobierać odpowiedni olej.

Tutaj sprawdzisz jakie oleje pasują do twojego modelu:

http://www.castrol.com/castrol/iframe.do?categoryId=9033152&contentId=7060743

Opublikowano
Zadzwoń do serwisu BMW i się upewnij. Być może u nas są to tylko i wyłącznie zbiegi okoliczności, że coś głośniej chodzi. W nowym dyfrze nie ma znaczenia czy 75W czy 80W, w starym, gdzie luzy są powiększone, gęsty olej trochę tłumi hałasy. Za 75W przemawia to, że most się lżej kręci. W zimę, nawet przy dużych mrozach wrzucenie wstecznego czy jedynki nie stanowiło większego problemu, na 80W trzeba było użyć większej siły.
Opublikowano

"h. Używaj tylko zatwierdzone przez BMW płyny do przekładni automatycznych i oleje do przekładni głównej"

wygląda na to, że najlepiej dowiedzieć się u źródła, czyli w serwisie :)

Opublikowano
Też o tym pomyślałem, żeby zapytać w serwisie. Tylko, żeby się nie okazało, że nie udzialą takiej informacji, chyba że pojadę do nich na wymianę oleju ;) Tak czy inaczej dzięki Panowie :)
Opublikowano
Prze telefon na 99% nie powiedzą, bo wiąże się to ze złamaniem umowy między pracownikiem a pracodawcą. Osobiście jak się przejdziesz to na 99% powiedzą :D Dzwoniłem kiedyś i pytałem o techniczną sprawę, ogólnie są bardzo pomocni. Polecam AutoFusa z Ostrobramskiej w W-wie.