Skocz do zawartości

318i touring mechanizm tylnej wycieraczki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, mam problem z tylną wycieraczką. Od kilku dni zauważyłem, że przez ten syf który sypią na drogi na szybie tylnej osadza się osad (sól i chemia), który sprawia, ze tylna wycieraczka ma spore opory do pokonania. Od pewnego czasu tylna wycieraczka jakby wolniej pracowała, dopiero rozkręcała się jak szybę zmyłem spryskiwaczem. Dzisiaj przed chwilą właściwie wyjechałem z garażu i po chwili jak śnieg napadał chciałem ogarnąć tylną szybę. Wycieraczka jakby z dużym oporem ruszyła i bardzo wolno pracując poruszyła się jakieś 30 stopni i stanęła. Na tym koniec. Dodatkowo nie działa spryskiwacz tylnej szyby. Co proponujecie?Czy spalił się silnik? Czy może raczej fakt, że nie działa również spryskiwacz wskazuje na bezpiecznik? Czy te 2 mechanizmy są pod 1 bezpiecznikiem? Bezpieczników nie sprawdzałem, bo nie znam schematu i nie wiem który odpowiada za ten mechanizm.

Proszę o pomoc. Dzięki

Opublikowano
Rok temu miałem ten sam problem. Musisz rozebrać cały mechanizm wycieraczki znajdujący się w tylnej szybie. Wyjąć trzpień, na którym obraca się ramię, bo najprawdopodobniej on jest przyczyną problemów. Z czasem brud powoduje, że się zaciera i bardzo ciężko porusza. Łatwo to sprawdzić otwierając samą szybę i obracając ramieniem wycieraczki - gdy jest OK ramię chodzi z minimalnym oporem, u ciebie pewnie będzie problem go ruszyć. Trzpień trzeba wyczyścić i nasmarować, całość musi chodzić lekko. Żadne psikanie WD40, próby rozruszania - wszystko trzeba zdemontować, w środku najprawdopodobniej jest totalny syf, brud i rdza. Zadanie nie takie trudne, zdejmujesz plastikową nakładkę z góry, pod spodem jest śruba. Zapamiętaj tylko ułożenie kolejnych elementów. Trzpień najlepiej oczyścić drobnym papierem ściernym i nasmarować smarem. Jak chodzi o spryskiwacz - jest niezależny, sprawdź czy w tylnym zbiorniczku płynu wszystko gra, czy pompka działa, czy coś się nie zapchało.

Kosmetyka samochodowa, czyszczenie tapicerki

http://www.clart.pl

Dodatkowe info, zapytania, porady na PW.

Opublikowano

Hej dzięki za info. Miałeś rację. Wczoraj zaraz po napisaniu posta musiałem to sprawdzić, bo nerw mnie złapał. Sprawdziłem bezpieczniki, są ok. Rzeczywiście mechanizm się chyba zapiekł, strasznie ciężko chodził. Narazie domowym sposobem rozruszałem wycieraczkę i wszystko chula, włacznie ze spryskiwaczem. Postaram się to rozebrać na dniach i przesmarować.

Pozdrawiam