Skocz do zawartości

pomo bmw e38 735 sie grzeje a potem wraca do normalnej tem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dokladnie opisz co sie dzieje, po tak krotkim opisie trudno cokolwiek wnioskowac,,,przyczyn grzania moze byc kilka, termostat, uszczelka ,glowica,
Opublikowano
tak grze tak odpalam go no i normalnie zaczyna wskazowka rosnac moze troche szybciej jak zwykle no i jak juz mam temp. normalna to tak po 5 km zaczyna rosnac do czerwonego pola a jak juz dojdzie to wraca z powrotem do normalnego stanu i powtarza sie to po 15 km i tak samo jest a i jak przeloczy sie na gaz to czesem jak temp zaczyna rosnąć i spadać to przełącza się na benzynę
Opublikowano

jeżeli przełącza z gazu na benzynę to pewnie przypowietrza się, reduktor gazu nie dostaje ciepłego płynu, zamarza i przałącza, może to być też od termostatu /w obecnych warunkach trudno będzie go sprawdzić bez demontażu/, poczytaj:

viewtopic.php?f=71&t=111100

Opublikowano
układ chłodznia musi być szczelny, wyciek może zapowietrzać układ...
Opublikowano
zgadzam sie z wypowiedziami poprzednikow, ze uklad sie przypowietrza i przez to przepina na benzyne bo nie dogrzewa odppowiednio płynu, ale skoro ilosc plynu masz w normie a uklad nigdzie nie jest rozszczelniony to z kad sie bierze powietrze,,,,iistnieje tez mozliwosc ze kompresja idzie do ukladu chlodzenia czyli uszkodzona uszczelka lub glowica i bedzie zawsze zapowietrzac i przepinac na benzyne bo reduktora niedogrzeje a silnik na wyszych obrotach bedzie lapal temperature ponad norme czyli na czerwone,
Opublikowano
najlepiej sprawdzic to w ten sposob ,,, na zimnym silniku odkrec korek zbiornika wyrownawczego dolej do pelna plynu zapal samochod i patrz czy leca bable pawietzra, druga osoba moze lekko dodac gazu jesli bedzie szlo powietrze to uszczelka lub glowica, rzecz druga jak ci lapie taka wysoka temperature to jak jest na 90 albo ponad to wtedy zobacz czy weze z plynem chlodzacym sa twarde jak kamien czy da sie je zgiac ,czyli czy nie robi duzego cisnienia,
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
dzięki sprawdziłem jednak był zapowietrzony a wszystko przez chodnice ale dla czego dopiero teraz się zapowitrzyla bo samochód mam prawie rok i wszystko było normalnie teraz już jeżdżę ponad tydzień i nie wymieniałem chłodnicy i jest w porządku