Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Proszę o pomoc.Zakupiłem interfejs ADS od nerwusa. Zainstalowałem INPĘ zgodnie z instrukcjami. Łączę się przez fizyczny port RS232. Przełącznik ustawiony na normal. Mogę się łączyć z abs, airbag, silnik, live data itd. Jedynie gdy chcę się połączyć z klimatyzacją i instrument cluster to wyskakuje błąd IFH-0009: NO RESPONSE FROM CONTROLUNIT. Program will be stopped. Gdzie tkwi problem?

Pozdrawiam

Opublikowano
nadal żadnej odpowiedzi od nerwusa. może ktoś z okolic będzina ma e36 compact - mógłbym podpiąć kompa do innego compacta i sprawdzić czy połączy się z zegarami. proszę o odpowiedzi.
Opublikowano

Może w instalacji samochodu było coś rzeźbione i nie ma podłączonych tych podzespołów do gniazda diagnostycznego?

Schemat instalacji i sprawdzić przewody.

Opublikowano
Nic nie było rzeźbione. W zeszłym roku byłem na diagnostyce i gość kasował mi inspekcję, więc jakoś się połączył. Jeszcze chciałbym tylko sprawdzić czy interfejs połączy się z zegarami innego compacta. Jakby ktoś z okolic Będzina chciał sobie wykasować błędy to zapraszam.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Witam,

Proszę o pomoc.Zakupiłem interfejs ADS od nerwusa. Zainstalowałem INPĘ zgodnie z instrukcjami. Łączę się przez fizyczny port RS232. Przełącznik ustawiony na normal. Mogę się łączyć z abs, airbag, silnik, live data itd. Jedynie gdy chcę się połączyć z klimatyzacją i instrument cluster to wyskakuje błąd IFH-0009: NO RESPONSE FROM CONTROLUNIT. Program will be stopped. Gdzie tkwi problem?

Pozdrawiam

odkopuje

mam taki sam problem i takie samo auto, rozwiązałeś problem ??

• 1 rok później...
Opublikowano

Podbijam

Też nie mogę połączyć się z licznikiem. Ktoś wie o co chodzi?

Ok chyba wiem o co chodzi. Cytat z innego forum:

Hi!

The Compact has no RXD and TXD lines to the KMB.

So its not possibte to diag the Kombi.

If you want to read out your Kombi you have to pin in some lines.

A little overview:

X16 (blue plug on KMB)

PIN 11 RXD

PIN 12 TXD

there you have to plug in sticks from BMW with part number 6113 0005 197

now you have to look for the Connector X20 (beside the fusebox)

now you have to connect X16 PIN 11 to X20 PIN 16 (RXD) white/yellow cabel

and from X16 PIN 12 to X20 PIN 17 (TXD) white/purple

I hope this helps.