Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

koledzy mam takie pytanko co do mojej e30 po nocy lub po dłuższym postoju ciężko pali. tzn musi pokręcić około 3-4sekud i odpala normalnie tak jest za każdym razem jak ja pale rano jak ja zgaszę i po chwili zapale to jest Oki, cyk i odpala normalnie. na co koledzy obstawiacie?kopułka, palec, przewody nowe świec tylko nie zmieniałem bo niedawno były wymieniane i są w dobrym stanie. pompka paliwa morze tracić ciśnienie?wspomnie jeszcze ze po włączeniu zapłonu pompka paliwa nie dobija ciśnienia jak to jest w innych samochodach czasem,czy to normalne?

dzięki za info i pomoc

Opublikowano

Witam

Z pompką paliwa objaw jest normalny. Dla pewności możesz zmienić przekaźnik. Jeśli auto kiepsko odpala na zimnym, to może być czujnik temperatury do wymiany i tak jest najczęściej. Jeśli auto ma gazolinę, to może też być tak, że jest zalane gazem i dlatego wymaga chwilę dłuższego kręcenia, ale wtedy nie byłoby tego problemu rano...

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
co do czujnika temperatury tez zmieniłem:) kurcze gnębi mnie ta pompka bo to jakiś zamiennik harta jest ciśnienie niby jest dobre o ile pamiętam to coś koo 3 barów. a tak wo gule jakie ciśnienie paliwa powinno być? silnik posiada lpg od niedawna ale jak chodził bez to praktycznie za każdym razem musiał pokręcić 3-4 obroty i dopiero odpalał wspomnę jeszcze ze wcześniejszy silnik palił lepiej morze wina listwy z wtryskami? albo przeplywki... nie wiem chyba zostaje mi metoda prób i błędów czyli ze starego silnika podkładać po kolej czujniki itp...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A może po prostu silnik jak już pewien przebieg to nie pali tak jak trzeba, U mnie jest taka sytuacja że raz pali od kopa, a raz musi sekundę pomyśleć. Nie ma znaczenie temperatura otoczenia, pora, itp. Po prostu tak ma. I do puki nie trzeba kręcić pół godziny to się nie martwie. Na wiosnę zamierzam zrobić mały remont silnika (pierścienie, popychacze, dzwigienki i pastyli od p.z Aleksnandrowa, planowanie głowicy) to może się mu poprawi. Ale czas pokaże. A wymieniłeś filtr paliwa?? Może tu leży przyczyna?
Opublikowano
wymieniałem wszystkie filtry.... a co do kompresji jak kupowałem silnik to był z całym osprzętem i wziolem akumulator i przewody i mierzyłem u gościa kompresje i była moim zdaniem super na jednym było 13 barów na kolejnych trzech tak miedzy 12 a 13 barów wiec nie najgorzej... silnik był zadbany po wymianie oleju bo był czysty i rozrządu nie zarzygany i miska nie popękaną.zalałem go castrolem polówkom wiec powinno być Oki zmieniałem tez popychacze na moje z mojego starego silnika bo były nowe i tez pod deklem było czysto nie było jakiegoś nagaru czarnego. ale z ciekawości zdjolem małą miskę i na korbach były porobione kropeczki jakimś punktakiem wiec już jakiś remont ten silnik miał na pewno.