Skocz do zawartości

tds problem z zapłonem i stacyjką

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kupiłem uszkodzoną prawym przodem 525tds.już jest prawie złożona ,ale mam problem.po podłączeniu akumulatora nie włącza sie zapłon (ani żadne kontrolki) wewnętrzne oświetlenie sie działa normalnie ,a stacyjka jest zablokowana tzn.kluczyk wchodzi normalnie jest przeskok na zapłon aledalej nie można przekręcić kluczyka.pomóżcie!!!!!!please
Opublikowano
rok mojej beemki to 1994 na wąskim przodzie.przed wypadkiem chodziła super.kupiłem ją od znajomego z pracy.on też nie wie co sie stało.po uderzeniu silnik zgasł .pozdro
Opublikowano

Jeżeli pomimo samej niemożliwosci przekręcenia kluczyka (nie rozumiem dokładnie o co chodzi) kostką elektryczną przy stacyjce nie włącza się zapłon to sprawdź zasilanie na tej kostce - czerwony gruby przewód.

Przewody kolejne to: fioletowy - zasilanie w pierwszym stopniu, zielony - zasilanie w drugim stopniu, czarno-żółty zasilanie na rozrusznik w pozycji rozruch.

Zmierzyłbym również zasilanie z akumulatora w skrzynce modułów (z prawej pod maską) - również gruby czerwony przewód, ale nie miałoby to nic wspólnego z brakiem kontrolek tych nie od silnika, a jedynie z niemożliwością odpalenia. Przejrzyj również masę na silniku oraz na instalacji silnikowej (w popliżu tej skrzynki).

Co do oświetlenia wnętrza i również może to być związane z centralnym i elektrycznymi szybami to sprawdź 80Amperowy bezpiecznik koło akumulatora (czarna puszeczka z czerwonymi grubymi przewodami)

Opublikowano
dzięki za pomoc!!!sprawdziło sie to o czym pisałeś.rozsypała sie ta kostka przy stacyjce .jestem ci wdzieczny.super diagnoza.tak trzymać !!!pozdrawiam serdecznie :D :cool2: