Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,czy ktos moze mi powiedziec,doradzic jak moge ztunningowac silnik 4.4 286 bhp ? Slyszalem ze ten silnik moze nawet "przytrzymac" 500 koni.Czy moge wsadzic w silnik jakies turbo czy moze nawet dwa? Moze jakis supercharger? Prosze o jakas rade,co moge zamontowac,ile da mi to koni wiecej,czy spalanie bedzie wiekrze? Ile i co moze mnie kosztawac? Co byloby najlepiej zamontowac ? Czy warto tuninngowac samochod ktory ma 12 lat i ma przejechane 154000 mil (wlasciwie chodzi jak burza pomimo takiego przebiegu) Co moze sprawic ze przyspieszenie od 0 do 100 zejdze z 7sek do 5sek.Z gory dziekuje za wszelki rady :idea:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Osobiście nie słyszałem o tak ekstremalnych przeróbkach tego silnika, natomiast wydaje mi się że jest to możliwe - najbardziej prawdopodobny wydaje się kompresor do tego silnika :norty: Jestem jednak przekonany że tego typu tuning musi pochłonąć bardzo duże sumy... 20-30-40tysięcy??? strzelam :wink:
Opublikowano
Slyszalem o jakims supercharger ktory zabiera nieodczuwalnie 30% z mocy silnika ale wraza 70% ,moze dodac jakies 50 koni,prawda?
Opublikowano

Najtaniej bedzie zalozyc wtrysk podtlenku azotu. Jezeli zostanie to zainstalowane i bedzie uzywane z glowa, to silnikowi nic sie nie powinno stac.

Poza tym chociazby w USA zalozono juz pare kompresorow do M60 i M62, wystarczy troche pogooglac.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i