Skocz do zawartości

Jaki olej do dyfra i skrzyni ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukałem i nie znalazłem odpowiedzi dlatego pozwole sobie zapytać szanownych kolegów:

- Jaki olej nalać do skrzyni ? (w katalogach podają HP GL-4 80W)

- Jaki olej wlać do dyfra? - nie znalazłem na stronie valvoline zalecanego oleju

BMW E30 320 160.000 przebiegu 1986 r

Opublikowano

Odpowiedz na twoje pytanie jest prosta. przynajmniej dla tych którzy już zmieniali. olej do skrzyni biegów wybiera się według naklejki na skrzyni ale przypuszczm ze w twoim tak samo jak w moim modelu nie ma naklejki wiec trzeba lać EP80 GL4 i do tego polecam olej ELF własnie o tym oznaczeniu (wchodzi około 1litra u Ciebie może troszke wiecej) inny olej musiałbyś zastosować gdybyś miał pomarańczowa naklejke na skrzyni a jeszcze inny gdybyś miał automat.jeśli chodzi o most to zależy czy masz zwykły most (podział mocy 50 na 50) czy też szpere czyli zawsze piszczą dwa kółka :norty: jeśli masz zwykły most to lejemy SEA90 i do tego równiez polecam ELF

ten do skrzyni kosztuje w hurcie 16 zł za litr ( na stacji dwa razy tyle) a z wielu źródeł wiem że jakością przewyższa wymagania inżynierów z Niemiec.

:8) pozdrawiam strobik

Dlaczego przed warsztatami i serwisami samochodowymi zawsze stoi jedno BMW?

Bo każdy szanujący się serwis ma jedno niezawodne auto żeby jeździć po części do innych:-)

Domin