Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od 7 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem BMW Z4 2.5l 2003r.Może pytanie troszkę spóźnione ale czy jest sens konserwacji na zimę.Chodzi o konserwację podwozia oraz nadwozia.Wydaje mi się że podwozie w tego typu autach jest konserwowane fabrycznie cynkowane lub gumowane jeżeli się mylę proszę o sprostowanie.Jeżeli chodzi o nadwozie mam parę ubytków na przednim zderzaku od kamyczków pod odpryskami widnieje biała farba (masa).Czy jakoś specjalnie konserwować nadwozie czy wystarczy oddać na myjnie ręczną i zlecić mycie z woskowaniem czy to nie wystarczy ?Do dachu zakupiłem Sonax do konserwacji.Co do tych odprysków na przednim zderzaku jest ich bardzo dużo miałem i tak zamiar oddać auto do lakierowania całego elementu zderzaka ale czy zrobić to teraz czy wstrzymać się do lata ?Dodam że auto stoi w garażu i jest użytkowane tej pory roku sporadycznie ok 2 razy w tygodniu.Proszę o rady jak kompleksowo zabezpieczyć autko czy robić to w ogóle czy sobie odpuścić.Dodam że mam znajomego lakiernika któremu mógł bym to zlecić.

Opublikowano
Jak poszukasz na forum, to znajdziesz jakie kosmetyki i co polecamy do konserwacji dachu, jeżeli chcesz przygotować auto na zimę to polecam ci forum KOSMETYKA AUT, tam wszystko znajdziesz co jest niezbędne w tym temacie ... podwozie, pierwsze słyszę :)
Opublikowano

Dokladnie wyczysc lakier glinka i drobna pasta polerska (cleanerem, np. AG SRP, dodo lime prime) i nawoskuj dobrym woskiem (z popularnych i tanszych b.polecam collinite 476).

Wszelkie lakierowania zostaw na wiosne (chyba ze gdzies rdza jest to ingerencja przed zima w to jest mocno zalecana, ale w Z4 nie sadze zeby byla jakakolwiek rdza).

Podwozie nie wymaga konserwacji jednak wg mnie b.dobrze jest 1 raz na sezon,umyc myjka cisnieniowa i to bardzo dokladnie (wlacznie ze zdjeciem kol i dokladnym umyciem nadkoli, amortyzatorow i hamulcow) , ale to na wiosne po stopnieniu sniegow i zmyciu soli z asfaltu. Gdyz z moich obserwacji wynika ze podwozie w sezonie zimowym brudzi sie kilkakrotnie bardziej jak w sezonie wiosenno-letnio-jesiennym ;).

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
Gdyz z moich obserwacji wynika ze podwozie w sezonie zimowym brudzi sie kilkakrotnie bardziej jak w sezonie wiosenno-letnio-jesiennym ;).

Sorry piotrek ale ameryki nie odkryles :8) :8)