Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak w tytule tematu chodzi o oryginalne felgi styling 230 produkcji BBS dla BMW od modelu E91.

Ich parametry to: SZEROKOSC FELG tył: 9x19/ET39 EH2+

konkretnie chodzi mi o felge tylną.

Mam te felgi w modelu E46 Touring z oponami z tyłu 235/35/19 lecz opona jest wg. mnie troche zbyt bardzo naciągnięta i przy tej szerokości felgi założyłbym opone o szerokości 245.

Czy jeżeli założę szerszą opone nie będzię przpadkiem ocierać o nadkole od środka ?? (zawieszenie M pakeitowe więc troche niższe ale to znaczenia nie ma). Poprzedni wlaściciel twierdził, że szersza opona niż obecna na tak szerokich felgach z tym offsetem (ET) ociera o nadkole.

Ma ktoś felgi w E46 o takich parametrach ? 9" szerokości z ET39 ??

Pozdrawiam

Opublikowano

i być może takie założę na tył (gdyż jak pisałem do tej pory miałem tam 235/35/19 i sa troche za bardzo naciągnięte wg. mnie).

pytanie tylko czy odczuje jakąkolwiek różnice w osiagach pomiędzy oponą 235 a 255 ? i w komforcie ? (o ile na takich walcacach z M-pakietowym zawieszeniem przy takiej wysokości opony można mówić o komforcie...). silnik to M47N2 150km/330nm seria i jakoś specjalnej różnicy nie ma po zmianie z 19" na zimowe 16" chyba, że w dolnym zakresie obrotów.

Opublikowano

tzn. ja mam komplet takich felg oryginalnych BMW styling 230 od modelu E91.

Pytałem o tylne felgi i podałem ich parametry w celu dowiedzenia się czy felga 9" z ET39 i oponą 255/30/19 nie będzie przypadkiem ocierała o nadkole tylne w modelu E46 Touring ?

Opublikowano
No tak :) przysnęło mi się troche. Zgubiłem się :) Jeżeli do coupe i sedana E46 zakładają felgi np. od M3 19 cali to z touring nie powinno być żadnego problemu. Pozdrawiam
Opublikowano
tzn. ja mam komplet takich felg oryginalnych BMW styling 230 od modelu E91.

Pytałem o tylne felgi i podałem ich parametry w celu dowiedzenia się czy felga 9" z ET39 i oponą 255/30/19 nie będzie przypadkiem ocierała o nadkole tylne w modelu E46 Touring ?

Duzo zalezy od opon, ktore wybierzesz. Jezeli beda to opony z zaokraglona scianka boczna to bedzie ok (np. FK 452). Ogolnie szerokosc i ET sa poprawne, nie jest to nic ekstremalnego do tego modelu, szczegolnie gdy masz seryjne zawieszenie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

zawieszenie to fabryczne M-pakietowe S226A (SPORTS SUSPENSION SETTINGS) wiec niższe niż seria (nie wiem ile) ale znaczenia to nie ma... bo nawet jeżeli zawieszenie jest normalne to koła i tak powinny być dobrane tak by chować sie w nadkola przy obciążeniu i nie ma prawa nic ocierać.

dlatego pytałem o felge 9"x19 ET39 gdyż dostałem informacje, że taka felga z oponą 255/30/19 (chodzi o szerokośc felgi i jej ET nie o wysokosć/średnice całego koła) ociera od nadkole w modelu E46 Touring. (w tej chwili mam naciągniętą opone 235/35/19 i powiem szczerze, że rzeczywiście jest blisko nadkola) - ja wiem, ze odpowiednie opony to przód- 225/35/19, tył-255/30/19 ale jednak felgi OEM felgi do E46 (akurat 18" z troszke wyższą oponą ale pomińmy to) mają offset większy niż 39 w tych moim felgach od E90tki.

jeśli jest ktos na 100% pewny to prosił bym o potwierdzenie gdyz potem zwrot opon pewnie możliwy nie będzie a chcę 255 z tego względu, że 235 jest troche za wąską guma na felge o szerokosći 9".

aha i jeszcze jedno. Jeździ ktoś na Falkenach FK452 wspomnianych powyżej przez usera Vermilion ?? szukam teraz opon i cenową te wypadają baardzo dobrze. (interesuje mnie opona, która po suchym będzie lepiła coś jak Uniroyal RS2 czy Yokohama Parada Spec-2 itp. - czy FK452 jest konkurencyjna ?)

Pozdrawiam.

Edytowane przez !kuchar
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Świetne felgi, też o takich myślę lub o modelu Styling 225 z oponą 255 tył. Mam takie samo zawieszenie jak Ty. Jestem ciekaw czy będą pasować. Daj znać jak coś ustalisz.

Pozdrawiam.

Opublikowano

cześć

na tył jednak trzeba zakładać opone 235/35/19 gdyż 255/30/19 czasami może ocierać o wewnętrzną cześć nadkola (rantu nadkola). - taką informacje dostałem od kolegi z innego forum BMW, który ma te felgi w modelu E46 coupe i ma właśnie opone 255/30/19 z tyłu. Dodał też, że ociera tylko wtedy gdy posadzi 2 osoby z tyłu.

także wg. mnie to zupełnie wyklucza opone 255 nawet gdyby miała mi otrzeć raz na tysiąc kilometrów.

zakładam 235 jak było bo w zasadzie było dobrze. (jak widać na fotce)

Pozdrawiam

Opublikowano
cześć

na tył jednak trzeba zakładać opone 235/35/19 gdyż 255/30/19 czasami może ocierać o wewnętrzną cześć nadkola (rantu nadkola). - taką informacje dostałem od kolegi z innego forum BMW, który ma te felgi w modelu E46 coupe i ma właśnie opone 255/30/19 z tyłu. Dodał też, że ociera tylko wtedy gdy posadzi 2 osoby z tyłu.

także wg. mnie to zupełnie wyklucza opone 255 nawet gdyby miała mi otrzeć raz na tysiąc kilometrów.

zakładam 235 jak było bo w zasadzie było dobrze. (jak widać na fotce)

Zaloz 235/35R19, pamietaj o odpowiednim indeksie nosnosci (min. 91). Coupe ma szersze tylne nadkola, dlatego mozna tam zalozyc 255/30R19 i przycierki sa sporadyczne, w sedanie/touringu sprawa wyglada inaczej.

Opublikowano
zawieszenie to fabryczne M-pakietowe S226A (SPORTS SUSPENSION SETTINGS) wiec niższe niż seria (nie wiem ile) ale znaczenia to nie ma... bo nawet jeżeli zawieszenie jest normalne to koła i tak powinny być dobrane tak by chować sie w nadkola przy obciążeniu i nie ma prawa nic ocierać.

dlatego pytałem o felge 9"x19 ET39 gdyż dostałem informacje, że taka felga z oponą 255/30/19 (chodzi o szerokośc felgi i jej ET nie o wysokosć/średnice całego koła) ociera od nadkole w modelu E46 Touring. (w tej chwili mam naciągniętą opone 235/35/19 i powiem szczerze, że rzeczywiście jest blisko nadkola) - ja wiem, ze odpowiednie opony to przód- 225/35/19, tył-255/30/19 ale jednak felgi OEM felgi do E46 (akurat 18" z troszke wyższą oponą ale pomińmy to) mają offset większy niż 39 w tych moim felgach od E90tki.

jeśli jest ktos na 100% pewny to prosił bym o potwierdzenie gdyz potem zwrot opon pewnie możliwy nie będzie a chcę 255 z tego względu, że 235 jest troche za wąską guma na felge o szerokosći 9".

aha i jeszcze jedno. Jeździ ktoś na Falkenach FK452 wspomnianych powyżej przez usera Vermilion ?? szukam teraz opon i cenową te wypadają baardzo dobrze. (interesuje mnie opona, która po suchym będzie lepiła coś jak Uniroyal RS2 czy Yokohama Parada Spec-2 itp. - czy FK452 jest konkurencyjna ?)

Pozdrawiam.