Skocz do zawartości

e34 EWS M50b20 siemens na M50b25 Bosch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie:)

Czy zmieniając silnik z M50b20 Siemens z EWS na M50b25 Bosch bez EWS'u trzeba przerobić instalacje elektryczną w aucie aby odpaliło??Czy EWS , który został w aucie może blokować w jakis sposób sterownik bez Imo??

Buda rocznik 94.

Dziękuje za odp.

Pozdr.

Bartek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak sterownik jest bez EWS to co ma go zablokować?Co wymieniasz sterownik czy silnik?
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
Został zmieniony silnik z 2.0 Siemens na 2.5 na Boschu :) Kręci rozrusznik, ale nia ma iskry. Silnik 2.5 z 1991 roku i był bez EWS. Natomiast Auto (buda) wyjechała z fabryki z EWS. Sterownik oczywiście zmieniony :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A wiązka silnika została zmieniona?Bo tak to nigdy nie odpali.Czujnik wału i wałka,przepływka równierz.Tamten to był vanos?Ilu pinowy masz teraz przepłuwomierz?
Opublikowano
Wyjechał cały silnik 2.0 siemens z wiązka (komplet) i tak samo wjechał kompletny Bosch 2.5 z całym osprzętem:) Wszystkie czujniki, osprzęt jest od Bosch'a:) Oczywiście sterownik też :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie zamieniłeś wtyczki czujnika wału z wtyczką wałka rozrządu?
Opublikowano
No nie ponieważ ten silnik chodził w innym aucie i cały razem z wiązką wyjechał, a jak go wrzucałem do siebie to nic nie wypinałem z niego. W ogóle wtyczki od wałka rozrządu i wału chyba powinny się różnić?? A nawet chyba jak jeden jest padnięty to sterownik powinien czytać tylko z jednego i silnik powinien dawać iskrę.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To nie opel kolego żeby silnik zapalił z czujnika wałka.Napisz mi ile pinów posiada przepływka we wtyczce to poszukam schematu.