Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Kupilem kilka kompletow zarowek, chce zobaczyc, ktore beda najlepiej swiecily. Ktos mi powiedzial, ze niektore maja lepsze swiatlo jak nie ma soczewki. Na forum ktos wystawial lampy do e34, dopisal, ze bez soczewek, bo mu byly potrzebne i wyjal. Chcial sprzedac je bez soczewek, ale jak napisalem, ze biore, olal mnie. Pytanie wiec, czy mozna faktycznie tak wyjac, a jak tak, to czy to ciezka praca - tak to ze swoich wyjme i porownam.
Opublikowano

Soczewka jest wmontowana w metalowy uchwyt przykręcony na cztery śruby. Aby zdemontować soczewkę musisz rozkleić lampę. Możesz wówczas albo odkręcić cały metalowy stelaż z soczewką, albo wyjąc samo szkło soczewki. Dotyczy to tylko lamp Hella, lamy Bosh mają stelaż przynitowany więc jest nieco trudniej.

To tyle od strony technicznej, dodam tylko, ze jeśli wywalisz soczewkę z lampy, to:

1) Lampy będą świeciły gorzej nie lepiej

2) Nie przejdziesz żadnego przeglądu (soczewka tworzy asymetryczny snop światła z granica światło-cienia)

3) Pierwsze spotkanie z policją skończy się zatrzymanie dowodu i holowaniem auta

Lepiej jeśli chcesz się bawić, to rozklej lampy, kup nowe szkła, daj do regeneracji odbłysnik... ja mam włożone jakieś żarówki Osram najzwyklejsze i mam doskonałą widoczność w każdych warunkach. Przy okazji przerabiania lamp na BH wyczyściłem odbłyśniki, założyłem nowe szkła i jest super.

Opublikowano

Nie trzeba rozklejać lampy, aby wyjąć soczewkę wraz z całym stelażem. Od tyłu lampy są trzy śruby, którymi jest to przykręcone do klosza. Można to odkręcić bez wyciągania reflektora z auta.

Reszta tak jak napisał zerosuper. Nie ma sensu robić innej rzeźby.