Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Naczytałem się o ogrzewaniu, ale wszystkie tematy o słabym grzaniu jak na złość.

Piszę ponieważ może ktoś ma jakiś pomysł i chętnie odpisze, a ja i tak wybieram się do mechanika tylko czekam na nową chłodnice bo od niej wszystko się zaczęło:

ubywał płyn, mechanik powiedział że chłodnica się poci ale nie ma tragedii, ale trzeba ją wymienić.

po 2 dniach spadł mi górny wąż od chłodnicy i cała zawartość poleciała na ulice :shock: temperatura nie skoczyła na czerwone pole ponieważ fala zimnego powietrza z nawiewu dała szybko znać o awarii.

wlałem 3 litry (tyle miałem przy sobie) pojechałem kupić więcej, zalałem i odpowietrzyłem zgodnie z opisem do tego silnika (przy termostacie też)

od tego momentu mam problem z grzaniem w kabinie regulacja temperatury praktycznie nie reaguje, podczas jazdy czuje że leci raz gorące raz letnie powietrze, a ostatnio wręcz żar mimo tego że pokrętło ustawione na minimum ja się gotuje w środku.

ciekaw jestem czy ktoś wie jaka jest przyczyna takiego zachowania, z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam

Opublikowano
jak masz klimę to sprawdź czy zawór na wężu nagrzewnicy ma dobrze zapiętą wtyczkę.Być może zawór jest popsuty i źle reaguje na kręcenie pokrętłem.
Opublikowano
odpal samochod i zdejmij przewod ktory idzie do nagrzewnicy mozliwe ze jest zapowietrzona!! zobacz czy oba przewody sa nagrzane... czy mechanik nie przekrecil znaczenia przewodow...jak jest gaz to mozliwe ze ktorys trojnik jest zapowietrzony... ja bym stawial tylko na zapowietrzona nagrzewnice ...
czesci e30 !!!! [email protected] kom.514966488 WuWua stolica
Opublikowano

ok ale jak zdejmę przewód to mam się spodziewać potoków płynu czy jak? na jak długo mam zdjąć i coś obserwować?

dzisiaj po przejechaniu ok 40km regulacja temperatury działała, ale pod koniec trasy na wolnych obrotach (np na światłach jak stoję) leciało zimne powietrze.

taki objaw z kolei miałem jak padła pompa wody i zgubiłem dużą ilość płynu, ale tym razem płyn jest.

mam pytanie: czy pompa wody mogła ucierpieć kiedy pracowała na sucho gdy spadł mi przewód od chłodnicy? dodam ze pompa jest roczna.

nie mam instalacji gazowej więc opcje z tym związane odpadają.