Skocz do zawartości

320d Kontrolki abs/asc/ręczny - świecą tylko gdy ciepło!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie, mam taki problem.

Otóż od czasu zakupu walczę z tym ustrojstwem na desce rozdzielczej. Sprawdziłem czujniki, uwalony był lewy tylny, bo nie działał prędkościomierz i ekonomizer. Wymieniłem na zamiennik, chwilę podziałało, a później znów dyskoteka. I nie jest to tak, że ciągle się świecą. Raz abs działa, a raz nie. Sytuacja jest tak kuriozalna, że czasami przekręcam stacyjkę - kontrolki świecą. Gaszę, znów przekręcam - gaśnie kontrolka od ręcznego, a od absu i asc gasną po przekroczenu 20km/h. Gdy jakiś czas temu przyszły mrozy, to... kontrolki się nie świeciły. Jeździłem codziennie, było zimno, a abs i asc działały świetnie. Wraz z nadejściem odwilży dyskoteka na desce zaczyna się na nowo. Jakieś propozycje co to może być? Może ktoś ma na sprzedaż sterownik do e46 320d przed liftem, albo tanio je naprawia?

Przeglądałem forum i wiem, że prawdopodobnie mam uwalony sterownik. Byłem nawet w warsztacie specjalizującym się w naprawach bmw, facet wgrał mi nowe oprogramowanie, ale to nie pomogło. Szuka teraz używanego zamiennika, ale nie może znaleźć. Na nowy stanowczo nie chcę wydawać tyle kasy.

Opublikowano
Sprawdz sobie masy, czy nie masz gdzieś zaśniedziałej, przewód złamany itd. Ja miałem luźną swego czasu przy silniku i świeciła mi sie kontrokla od ABS i ręcznego
Opublikowano
Witam panowie, mam taki problem.

Otóż od czasu zakupu walczę z tym ustrojstwem na desce rozdzielczej. Sprawdziłem czujniki, uwalony był lewy tylny, bo nie działał prędkościomierz i ekonomizer. Wymieniłem na zamiennik, chwilę podziałało, a później znów dyskoteka. I nie jest to tak, że ciągle się świecą. Raz abs działa, a raz nie. Sytuacja jest tak kuriozalna, że czasami przekręcam stacyjkę - kontrolki świecą. Gaszę, znów przekręcam - gaśnie kontrolka od ręcznego, a od absu i asc gasną po przekroczenu 20km/h. Gdy jakiś czas temu przyszły mrozy, to... kontrolki się nie świeciły. Jeździłem codziennie, było zimno, a abs i asc działały świetnie. Wraz z nadejściem odwilży dyskoteka na desce zaczyna się na nowo. Jakieś propozycje co to może być? Może ktoś ma na sprzedaż sterownik do e46 320d przed liftem, albo tanio je naprawia?

Przeglądałem forum i wiem, że prawdopodobnie mam uwalony sterownik. Byłem nawet w warsztacie specjalizującym się w naprawach bmw, facet wgrał mi nowe oprogramowanie, ale to nie pomogło. Szuka teraz używanego zamiennika, ale nie może znaleźć. Na nowy stanowczo nie chcę wydawać tyle kasy.

Ja mialem to samo najpierw kupilem czujnik TRW i nie pomogło , pozniej kupilem org i tez jakis czas sie swiecily ale po miesiacu jazdy zgasły ...

Opublikowano

Jest nowy objaw, nie wiem czy jest to w jakiś sposób związane z asc/abs.

Od jakiegoś czasu na wolnych obrotach auto zaczęło poszarpywać. Przy mocniejszym naciśnięciu na przepustnicę jest ok, natomiast jak jadę wolno i pedał jest lekko wciśnięty auto przerywa. Na luzie auto chodzi normalnie. Efekt jest podobny do benzyny jakby nie działała dobrze jedna z cewek zapłonowych i auto przerywa. Co może być nie tak? Jest to w jakiś sposób związane a abs/asc? Filtr paliwa? Pompa paliwa? Może jakiś brud w paliwie?

Co do problemu z absem jestem pewien, że to sterownik. Muszę spisać numer swojego i będę się rozglądał za używanym.