Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jako, że mam moje pierwsze BMW (e46 320d M47 2000r) dopiero miesiąc strasznie się roztrząsam nad tym jak o nie dbać ;) Naguglałem się za techniką jazdy dieslem (ot z ciekawości) i nadziałem się na taki oto cycat:

Unikać należy jak ognia częstego PSJ (czyli Piz*****go Stylu Jazdy) ; Na czym to polega i czym szkodzi - prosta odpowiedź - jak ruszasz powoli prawie bez gazu, zmieniasz szybko biegi przy 2000obr. nie dajesz silnikowi osiągnąć swojego momentu obr. ani mocy i jeździsz czesto na 5biegu 60km/h po mieście unikając przyśpieszeń to znaczy że uprawiasz PSJ. Czym to szkodzi?- Niespalona sadza ze spalin zapieka się w kierowniczkach powietrza w turbinie zmiennej geometrii. Nie jest korygowane ciśnienie turbina pompuje absurdalne ciśnienia co komputer odczytuje jako błędne i przechodzi w tryb pracy awaryjnej co się objawia spadkiem mocy

No i teraz mam dylemat - z jednej strony - zimny dizelek - nie powinno się powyżej 2tys. rpm kręcić dopóki się nie rozgrzeje (wskazówka złazi z niebieskiego pola). Z drugiej powyższe. Dopiero wróciłem z trasy Szczawnica-Kraków, na kompie wyszło mi 5.1L w realu 5.3L. Nie schodziłem poniżej 1600/1700rpm (na oko) i starałem się trzymać w przedziale 2000-2100 (2200-2300 gdy było ostrzej pod górę). Czy jeśli powolutku przyspieszam, dajmy na to na dwójce, z 1500rpm do 2100 to już jest niewskazane? Bo takie nakręcanie na 3tys. rpm na pewno jest zdrowe, ale w mieście mi wyszło prawie 9L/100 takim trybem jazdy :) Na piątym biegu jeżdżę praktycznie tylko w trasie (minimalnie 100km/h). No i pytanie, czy powyższe tyczy się diesla m47, czy to bardziej pasaciaków problem ;)

Jeśli temat był przewałkowany - błagam o konkretne posty, bo przegrzebałem szukajką forum i nie znalazłem satysfakcjonujących odpowiedzi :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
jazda na emeryta szkodzi też dwumasowi ... mi 1.9 CDTI w małej mieścinie pali 9.4 wg komputera , nie sprawdzałem realnego (jakoś nie interesowało mnie to :) ) w Gdańsku wychodzi ponad 12l ... ale nie uprawiam PSJ :) zmieniam biegi przy 3k obr na ciepłym , na zimnym przy 2-2.5k ... wiem , że sobie osobiście diesla nie kupię ... ale jak się nie ma co się lubi , to się lubi co się ma ...
Kamil