Skocz do zawartości

1. DYMI MI SIĘ Z KLIMATYZACJI 2. KOJĄCY ZAPACH BENZYNY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

E34 525i '90 Zdażyło się to ze dwa razy, pamiętam jak dziś:mrgreen:

Włączam klimatyzację i nagle zaczyna jakiś dymek lecieć z nawiewów (te dwa centralne) więc klimatyzację odcinam. Ponownie włączam za jakiś czas i jest normalnie. Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale te sytuacje miały miejsce gdy na zewnątrz była deszczowa pogoda. Wymienię mikrofiltr (gdzieś tu jest instrukcja) ale nie wiem czy to wystarczy.

Mam jeszcze drugi problem, wali penzyną (MadMax) w kabinie jak działa nawiew, po jakimś czasie ustaje i pasażerowie z tyłu usypiają.

Żart, tak na powarznie to co może być przyczyną.

Przewody paliwowe - jak gdzieś na forum wyczytałem?

Jeszcze jedno pytanie - skąd mogę załatwić książkę serwisową do mojego BMW. Może ktoś z Krakowa pożyczyłby mi do skserowania za jakiś sześciopak?

Dziękuję i pozdrawiam. WhiteWidow

Opublikowano

ten dymek przy załaczonej lklimie to normalka, w deszczowe, dni. Wilgotność jest duża i przy spadku temeperatury najstepuje kondensacja, Czyli woda zawarta w powietrzu nagle zaczyna się wykraplać no i mamy taki jkaby dyskotekowy dymek parowy.

jeżeli chodzi i smrodek paliwa, to podejrzewam że łaczenie węża gumowego z aluminiowym (listwa zasilająca) pod kolektorem z prawej strony przepustnicy, sie poci jak jest zimny, u mnie było doklłądnie tak samo, jak wężyk sie rogrzeje i zmieknie to usczelnia się

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

Dzieki.

Czyli wygląda na to, że wszystko jest w normie (!?)

Nie wyobrażam sobie auta tej klasy z takimi mankamentami więc musi być jakieś rozwiązanie tych problemów.

Co do dymu z klimatyzacji to nie neguje praw fizyki ale sprawdzę ten filtr bo być może jest już styrany i potenguje efekt. Co jeszcze, nie wiem, dlatego pytam. Jak mogę sprawdzić stan i ewentualnie napełnić klimatyzację we własnym zakresie?

Co do zapachu paliwa to MUSI być jakiś feler bo tak przecierz nie może być aby waliło benzyną w kabinie! Co posprawdzać, przewody?

Pozdro.WW

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odnośnie klimy, to posłchaj Barto i się od niej odczep :) Sprawdzić możesz ją tak, że włącz i sprawdź, czy mróz leci po paru/parunastu sekundach.

Odnośnie paliwa - cóż, przejrzyj auto pod kątem nieszczelności i tyle (tylko NIE RÓB testów "na zapałkę" :) ).

Kai