Skocz do zawartości

316 i M40 wymiana chydroregulatorów, ocena wałka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

będę wymieniał chydroregulatory (popychacze), nie chciał bym robić 2 razy tej samej roboty więc pytam: jak można ocenić stan wałka rozrządu i dźwigienek.

Róznica między "używaną częścią" a "nieużywaną"

http://img151.imageshack.us/img151/1738/roz8br.th.jpg

jest prawie nie wyczuwalna pod paznokciem, powiedział bym że mniejsza niż grubość kartki (położonej na biurku).

natomiast dźwigienek jeszcze nie widziałem w całosci...

prosze o jakieś wskazówki ew. problemy z jakimi mogę się spotkać podczas wymiany, i jeszcze pytanie gdzie znaleść punkty rozrządu - co by bałaganu nie narobić...

pozdrawiam,

Opublikowano

Witam

Wałek na "oko" raczej trudno ocenić. Do tego przygała by się odpowiednia miarka oraz jakieś dane jakie wymiary ownien mieć wałek.

W M40 niestety ten element (jak zreszta i popychacze) lubią się zużyć i to bardzo wcześniej.

Jeżeli chodzi o M40 to łatwo jest również wyjąć wałek (odpada dużo niepotrzebnych kosztów).

Natomisat jeżeli chodzi o problemy - to ja nie widze żadnych:

- rozbierasz rozrząd,

- odkręcasz dekiel,

- wykręcasz przewód doprowadzający olej na wałek (to jest ta rurka widoczna na zdjęciu0

- na koniec wykrecasz walek i wyjmujesz hydro regulatory

Zwroc uwage jezeli bedziesz montowal te same dzwigienki aby przy montazu znalazly sie one w tym samym miejscu.

Montaz:

- wkładasz regulatory (musza byc scisniete)

- wkrecasz wszystko w odwrotnej kolejności

- jezeli chodzi o rozrzad to na wale masz znak ale nie pamietam jak jes oznaczony walem - wydaje mi sie ze na jednym zabku jest zrobiony taki jakby maly uszczerbek.

Pozdrowienia