Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam następujący problem jak w tytule

tworzy się ogromne ciśnienie i gotuje się woda

po odkręceniu korka wody od chłodnicy robi się wulkan

nagrzewnica się nie nagrzewa

olej w silniku czysty

silnik ciężko wchodzi na obroty ale wchodzi

zdjąłem głowice i na uszczelce nie widać przerw

dodam również ze auto dopiero co kupiłem

dodam ze auto ma nowa chłodnice i pompę wody w aucie nie ma termostatu

nie wiem co może być nie tak możne ktoś się już spotkał z tym i ma jakieś rady co z tym zrobić żeby jeździć

zastanawiam się czy nie jest przypadkiem walnięta głowica

Opublikowano

A na zimnym silniku też bulgotało w zbiorniczku?

To co napisałeś to objaw zbyt małej ilości płynu w układzie chłodzenia lub zapowietrzony układ.

Mi zajęło odpowietrzenie układu pół godziny. Jeżeli masz LPG to czy nagrzewał Ci się parownik?

Opublikowano
Jak już masz glowice na wierzchu to daj do sprawdzenia szczelności,choc myśle że za pochopnie ją zdiołeś ,ale to moje zdanie.U kumpla też tryskała para z chłodnicy,a wińą było złee odpowietrzenia,a wielkie ciśnienie bo zaworek w korki był zasyfiony i nie upuszczal ciśnienia
Opublikowano
A na zimnym silniku też bulgotało w zbiorniczku?

To co napisałeś to objaw zbyt małej ilości płynu w układzie chłodzenia lub zapowietrzony układ.

Mi zajęło odpowietrzenie układu pół godziny. Jeżeli masz LPG to czy nagrzewał Ci się parownik?

na zimnym również, parownika nie sprawdzałem ale możliwe ze zamarzał na gazie po po 30 sek jazdy zaczynał się dusić

Opublikowano

zamarzał parownik. Zdecydowanie nieodpowietrzony układ/mało płynu w układzie.

Splanuj głowice, sprawdź szczelność - w odpowiednim zakładzie, kupuj uszczelkę i składaj jak było. Jak już rozpiąłeś rozrząd to możesz go wymienić.

Zaopatrz się w 8 litrów płynu do chłodnic. Około 28 zł za 1 litr Presotone lub K2 w Kauflandzie trochę taniej.