Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy czujnik prędkości pojazdu (VSS) umieszczony w Dyfrze może wpływać na pracę silnika jeśli jest uszkodzony lub źle działa??

Dziękuje z góry za odpowiedz.

Bartek

Opublikowano

Ogólnie nie równo chodzi i czasami mocno trzęsie budą.

Na kompie tylko ten błąd wyskakuje, ale ostatnio tak na szybko odłaczyłem ten czujnik to miałem wrażenie, że jeszcze gorzej zaczęła chodzić.

Będę musiał powtórzyć próbę.

Ale czasami jest tak, że jak robią swap np. w E30 to nie które silniki bez tego czujnika pracują w trybie awaryjnym i wkręcaja sie max. do 4 tys. obrotów???

Bartek

Opublikowano

Powiem szczerze,pierwszy raz o czyms takim slysze ale na 99% ten czujnik nie ma nic do tego jak pracuje silnik.Jezeli padnie ten czujnik to poprostu predkosciomierz nie bedzie dzialal.A to sie raczej zadko zdarza,czesciej co na wtyczce nie laczy lub przewodzie.

Mam nadzieje ze nie wprowadzam w blad ale tak najprawdopodobniej jest.

Opublikowano
No dobrze, to czemu sterownik silnika mówi, że owy czujnik lub jego obwód są uszkodzone. Jak wyskasuje błąd to po paru dniach znów wraca...??
Opublikowano

Czujnik w dyfrze sam z siebie nie może sie popsuc :D budowa jego jest prosta jak budowa cepa - w nim są tylko magnesy w plastikowej obudowie umieszczone naprzeciw siebie z przewra powietrzną - w niej z kolei kręci się metalowa tarcza z "zębami" które indukują impulsy elektryczne (fizyka) - im szybciej sie jedzie to wiecej impulsów itd - [jeśli czujnik nie był wyciągany(polamany) albo dyfer rozbierany - a zakladam że nie] to powinno działać :cool2:

może właśnie przewód gdzieś jest nadłamany/przytarty i to może być przyczyną...

Opublikowano

Za mojej kadencji był tylko uszczelniany dyfer, ponieważ ciekło z niego.

Dzięki za odpowiedź:)

Muszę pojechać na komputer GT1 i zobaczymy co będzie dalej:)

Pozdrawiam,

Bartek