Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Sypnelo troche sniegiem, zaliczylem wiec kilka przejazdow nieodsniezonymi ulicami i drogami. W momencie kiedy kola traca przyczepnosc i wlacza sie 4x4, dwa czy trzy razy kontrolki hamulca recznego, ABS i 4x4 zapalily sie i slychac bylo sygnal ostrzegawczy. W instrukcji zjawisko to opisane jest jako awaria systemu ABS, DSC i xDrive. Z tym, ze u mnie po przejechaniu kilkunastu/kilkudziesieciu metrow, kontrolki gasna i wszystko dziala niby normalnie. Ki diabel? :(
Opublikowano

trzeba sprawdzić, chyba innego wyjścia nie ma.

daj znać co wyszło

Opublikowano
Za jakies 600-700 km wypada termin przegladu, wiec sprawdze to przy tej okazji. Mam nadzieje, ze to nic powaznego :(
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
witam wszystkich klubowiczów jestem nowym użytkownikiem tego forum.Nawiązując do tematu miałem właśnie taką przypadłość, pojezdziłem kilka razy na nieodśnieżonych drogach i pękł mi czujnik ABS wymieniłem i wszystko działa jak należy :D
Opublikowano
U mnie sprawa wyglada nieco inaczej.... otoz, kupilem auto z wyjetym przednim walem napedowym :/ wiec fizycznie nie bylo opcji przekazywania napedu na przednia os. Kupilem juz wal, niby od tego samego silnika, ale okazal sie ok. 1,5 cm za krotki. Bez wizyty w ASO chyba sie nie obejdzie. Masakra grrrr... :evil:
Opublikowano
Też miałem uszkodzony wal tylko tylni i kupiłem na szrocie drugi ale nie wiedziałem ze od diesla jest inny niż od benzyniaka poszukaj na szrocie wału od trego modelu ja za swój dałem 100zł
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

mam dokładnie takie same objawy. Zapala sie kontrolka od 4x4 a nastepnie ABS i hamulec reczny. Serwis po sprawdzeniu na kompie stwierdził awarie skrzyni rozdzielczej ATC 400 - 7617 PLN. Obecnie się zastanawiam co tam sie moglo zepsuć http://bmwfans.info/parts/catalog/E83/SAV/Europe/X3_3.0d-M57N/LHD/N/2005/august/browse/transfer_box/gearbox_mounting_parts/

Czy ktos z Was może już tą część wymieniał?

Opublikowano

Dzięki Marcych za PDF-a. Juro zamawiam nową skrzynkę. Szukałem czegoś na allegro ale tam są same dezele a taką już mam.

Mam nadzieje że to nie usterka sterownika bo się załamie. Ciekawe jest to że beta nie szarpie ani nie sutuka. Poprostu zapala kontrolki i jedzie dalej. Po resecie błędów 8 km było ok. A później znów to samo.Dam znac czy pomogła wymiana.

Pozdrawiam

Opublikowano
może warto zlecić tą naprawę w aso, w razie jak się okaże że nie wina skrzynki a tylko sterownika nie poniesiesz ryzyka
Opublikowano

może przyczyniło sie do tego to że olej w niej nie był wymieniony za wczasu? lub był poniżej minimum. u mnie poleciał tylny dyfer szumi a przebieg mam 77 tysi na te chwile i też sie zastanawiałem czy licznik nie był machnięty.ale okazało sie że miałem za niski stan oleju w moście :( i teraz czeka mnie wymiana tylnego dyfra.

ja ostatnio wymieniłem za poradą jednego z forumowiczów :) i mam nadzieje ze bedzie oki. koszt oleju170 zl detal w bmw nr oliwy: OE BMW 83 220 39 72 44.

Może jest to też mit jak i przy automatach GM czy ZF.Ale zaszkodzić napewno nie zaszkodzi a koszt mały adekwatnie do nowej skrzynki :D.olej tylko oryginał jak by ktos chciał wymieniać.

IMPORT CZĘŚCI DO KIA I HYUNDAI CZĘŚCI NOWE ORYGINALNE ORAZ ZAMIENNIKI

KONTAKT [email protected]

GG 22098562

kom 502100017

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witajcie, Mam nowy reduktor i alarmy pogasły. Po jeździe testowej w serwisie ( prawdopodobnie w terenie) wystrzelił lewy amortyzator. Wymieniłem na B4 i odzyskałem przyjemność z jazdy. Miałem nadzieje że to już koniec kłopotów ale w sobote pojechałem po quada dla córki i wprawdzie zmieścił sie do X3 ale teraz nie zamyka sie tylna część panoramy :? . Ten magik z garażu w wawie od szyberdachów ma długie terminy oczekiwania czy cos może naprawić od ręki?
Opublikowano

nowy reduktor znaczy się całą skrzynkę xdrive wymieniłeś? na nową?

w wątku o panoramach jest numer tel do tego gościa

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
NIedawno kupiłem x3, miałem niewielka stłuczke i posypał się naped, po wizycie u mechaników stwierdzili ze to sterownik xdrive . Gdzie można to kupić oprócz serwisu , czy ten sterwonik trzeba też zaprogramować ? Sterownik dsc i xdrive jest połączony czy to 2 rózne sterowniki ?