Skocz do zawartości

[e53[ x5 3.0d 184km obroty silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Niedawno kupiłem BMW X5. Wcześniej jeździłem bmw e39 z takim samym silnikiem 3.0d. Zastanawia mnie dlaczego X trzyma takie niskie obroty na luzie około: 600obr/min, w e39 miałem gdzieś około 750obr/min - niby ten sam silnik. Denerwuje mnie bo obroty są troszę za małe silnik tak dziwie chodzi na biegu jałowym. Jakie wy macie obroty ?
  • 5 lat później...
Opublikowano
witam , ja mialem 700obr jak kupilem auto ,ale po zimie mi sie tak zrobilo ze buja na biegu jalowym i obroty sa nizsze niz byly wczesniej problem znika jak pojezdze kilka godzin, ogolnie auto nie traci mocy ,jedyny minus ze trzesie autem troszke... wymienilem filtry olej i filtr paliwa nic to nie zmienilo... czy pan rozwiazal ten problem?
Opublikowano
Prawdopodobnie wine za to ponosi zaworek w skrzyni. Czy masz tak że obroty lekko spadają w położeniu skrzyni D jak np zatrzymasz sie na swiatłach lub jak stoisz po prostu na hamulcu to wtedy drgania przenosza sie na całe auto, natomiast jak wrzucisz na N lub R wszystko jest ok? Kiedyś gdzieś wynalazłem że przyczyną takich objawów może być zaworek w podstawie obudowy filtra (chyba) oleju (a może paliwa, nie pamietam) ale może ktoś może powiedzieć coś wiecej na ten temat.