Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam koledzy. Mam mały problem. Podczas zmiany kółek ze dwa tygodnie temu, po zdjęciu ich zauważyłem ze mam w prawym, tylnym nadkolu jakiś kabelek luzem. Nie jest to kabelek do czujnika ABS gdyż te są na miejscu... Niestety znajomy mechanik tez nie doszedł co to może być;-) Wczoraj się jeszcze troszkę wystraszyłem gdyż włączyła się kontrolka DSC, a za chwilkę kontrolka ciśnienia w oponach (skręcałem na skrzyżowaniu, wiał bardzo silny wiatr). Po wyłączeniu silnika i włączeniu spowrotem problem już się nie pojawił... Pomóżcie mi namierzyć co to może być za kabelek w prawym nadkolu (takiego kabelka w lewym nadkolu tylnym nie ma) i co mogło spowodować włączenie sie kontrolki DSC i ciśnienia opon?
Opublikowano

Upewnij się, że ten "kabelek" to nie wężyk odpowietrzania baku. Ja stawiam na to skoro jest tylko po prawej stronie...

A problem z DTC to mógł być niezwiązany z tym przypadek.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najlepiej jak byś zrobił fotkę i pokazał jak to wygląda.

Ja na początku pomyślałem że może to być kabelek od czujnika zużycia klocków hamulcowych, ale to by było chyba zbyt proste (fakt że czujnik zużycia jest tylko z prawej strony - na tylnej osi).

Moim zdaniem odpowietrzenie w dieslu to dosyć gruby, harmonijkowy wąż o średnicy ok 3 cm lub może nawet więcej, więc trudno nazwać go kabelkiem :wink:

Napisz jak ten kabelek jest zbudowany - średnica, ile kabelków w środku itd.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg